fbpx

Potvrđen treći smrtni slučaj u prosvjedima u Turskoj: Danju “vode ljubav”, u večernjim satima na ulicama rat!

Turski aktivist Ethem Sarisuluk, ozlijeđen u prosvjedima u glavnom gradu Turske, Ankari, podlegao je ozljedama, izvijestili su iz turske liječničke komore. Sarisuluk, čija je moždana smrt već ranije proglašena, je treća službeno potvrđena osoba koja je smrtno stradala u nasilnim prosvjedima i neredima koji od sredine proteklog tjedna drmaju Tursku.

Prva službeno potvrđena žrtva stradala u nasilnim prosvjedima je 20-godišnji Mehmet Ayvalitas, koji je stradao u istanbulskoj četvrti Mayis kad se taksi zabio u grupu prosvjednika. Druga je 22-godišnji Abdullah Comert, mladi pripadnik opozicijske Republikanske narodne stranke. Vlasti su prvotno izvijestile kako je “teško ozlijeđen u pucnjavi od strane neidentificirane osobe” te je kasnije preminuo u bolnici, ali je obdukcija kasnije pokazala da ipak nije ustrijeljen nego je preminuo od posljedica udarca zadobivenog u glavu.

Turska organizacija za ljudska prava (THRA) izvijestila je jučer kako je tijekom prosvjeda najmanje 1.300 ljudi ozlijeđeno, a oko 3.300 ih je diljem zemlje uhićeno. Većina ih je nakon ispitivanja puštena na slobodu.

Zbog pozivanja na nasilje i širenja neutemeljenih navoda putem društvenih mreža tijekom prosvjeda u više turskih gradova, započetih zbog građevinskih zahvata na zelenoj površini parka Gezi na središnjem istanbulskom trgu Taksim, privedeno je ukupno 25 osoba, a za njih još 13 se traga, izvijestio je turski Odjel za organizirani kriminal.

Prosvjedi posljednja dva dana protječu u znatno mirnijoj atmosferi negoli ranijih dana. Nasilje na brojnim mjestima okupljanja prosvjednika zamijenili su razmjena karanfila između prosvjednika i policajaca, ples, igranje nogometa i vježbanje joge.

Prosvjednici i policajci prisutni na istanbulskom trgu Taksim dijelili su jučer tradicionalno pecivo, karakteristično za obilježavanje značajnih datuma u islamskom kalendaru, a u povodu obilježavanja noći Lejletu-l-Miradž, u kojoj muslimani obilježavaju sveto putovanje proroka Muhameda od Meke do hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, javio je novinar agencije Anadolija.

Prosvjednici su na trgu Taksim policajcima donijeli tradicionalno pecivo “kandil simiti” i porcije riže. Pripadnici specijalnih policijskih jedinica u gradu Kayseri, prosvjednicima i prolaznicima su također dijelili pecivo i rižu, dok su u prethodna dva dana, jedni drugima poklanjali karanfile.

Dok je turski premijer Recep Tayyip Erdogan svojim izjavama posljednjih dana samo dolijevao ulje na vatru, smirenju situacije navodno je doprinijela isprika Erdoganovog zamjenika Bulenta Arinca prosvjednicima. Arnic je u utorak iskoristio premijerovo odsustvo i kazao kako su prosvjedi legitimni i kako je represija bila “kriva i nepravedna”.

No, nereda i dalje ima. Jučer u večernjim satima su se na središnjem trgu Kizilay u turskoj prijestolnici Ankari ponovno sukobili policija i prosvjednici. Prosvjednici su na policiju bacali kamenje i pirotehnička sredstva, a policija ih je gađala suzavcem i vodenim topovima. Nekoliko ozlijeđenih prosvjednika je vozilima hitne pomoći prebačeno u obližnje bolnice.

Predstavnici Istanbulske platforme, koja je inicirala prosvjede protiv građevinskih zahvata u istanbulskom parku Gezi, uručili su jučer listu zahtjeva zamjeniku turskog premijera Bulentu Arincu, a u izjavi novinarima nakon sastanka distancirali su se od nasilnih i ekstremističkih grupa koje izazivaju nerede.

Izvor: Index.hr