fbpx

Preminula Berina Hamidović, još jedna beba bez matičnog broja iz BiH!

Berina Hamidović, beba stara mjesec i pol, preminula je u Beogradu, gdje se nalazila na liječenju, objavio je jutros Klix.ba dodajući kako roditelji tvrde da je njihovo dijete bilo žrtva administracije.

Berini je dijagnosticirana traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla unositi hranu. Operacija u Sarajevu nije bila uspješna pa je upućena u Beograd. Tada su nastupili problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni putovnicu, dok su oboje roditelja nezaposleni. Edin Hamidović u razgovoru za Klix kaže da je za prikupljanje novca za liječenje najzaslužnije njegovo susjedstvo na Ilidži.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

“Iako je dijete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebala biti obaviještena da na tom graničnom prijelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici nitko nije obavijestio da dolazimo”, kaže ožalošćeni otac dodajući da se moralo odraditi itekako posla samo da bi se prešla granica. No, ni tu nije kraj mukama.

“Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu”, kaže nesretni otac za Klix.ba.

Izvor: Index.hr