fbpx

Propala i nova runda mirenja sindikata i Vlade: Hoće li u srijedu Hrvatska biti u potpunoj blokadi?

I novi  pokušaj mirenja 11 sindikata državnih i javnih službi s Vladom je propao.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže da je Vlada pristala razmotriti zahtjev o povratku koeficijenata plaća u trenutku kada naraste BDP što su uoči početka mirenja sindikati i zatražili. Nom, prema Mrsiću, očigledno je problem što Vlada inzistira da se sporazum potpiše sa svim sindikatima, ne samo ovima koji su najavili štrajk.

Mrsić kaže da u srijedu, za kada je najavljen štrajk sindikata, neće doći do blokade države, da će sve funkcionirati normalno, mature se održati, a granice biti otvorene.

Mihalinec: Nije mi jasno zašto Vlada ne želi prihvatiti sindikalne zahtjeve

Uoči sastanka čelnik Nezavisnog sindikata u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da su sindikalni zahtjevi toliko realni da mu nije jasno zašto ih Vlada ne želi prihvatiti.

“Ako to Vladi nije prihvatljivo, onda to znači da oni imaju namjeru skidati i dalje plaće državnim i javnim službenicima, da su sve naše akcije opravdane i zbog toga ćemo mi danas sigurno zaključiti mirenje. Ukoliko bude neuspjelo, mi imamo sve naše štrajkaške aktivnosti i 5. lipnja počinjemo”, rekao je Mihalinec.

“Vlada želi spor zaključiti Sporazumom sa sindikatima koji nisu u sporu”

U subotu je sastanak trajao četiri sata, no do dogovora nije došlo jer nijedna strana nije željela odustati od svojih zahtjeva. “Vlada želi spor zaključiti Sporazumom sa sindikatima koji nisu u sporu. To je za nas neprihvatljivo u potpunosti. Želimo to potpisati u ponedjeljak, svi sindikati koji su su sporu”, rekao je u subotu predsjednik Nezavisnog sindikata u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Čelnik Matice sindikata Vilim Ribić spomenuo je još jednu odrednicu oko koje se lome koplja: “Tražimo precizne uvjete pod kojima će se vratiti 3 posto i precizno određenje da Vlada jednostrano neće smanjivati plaće.”No ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je neumoljiv.

“Sindikati zahtijevaju da se Vlada obveže na nešto što u ovom trenutku ne možemo projicirati niti ispuniti. Želimo da se potpiše sporazum o očuvanju radnih mjesta sa svima onima koji o tome imaju što reći. Koeficijent je umanjen svim djelatnicima u državnim i javnim službama. Predlažemo da se taj sporazum potpiše sa reprezentativnim sindikatima, bez obzira jesu li nam najavili štrajk. Jer to je pravo koje se tiče svih zaposlenih”, dodao je ministar.

Sindikati od najave štrajka za 5. lipnja i dalje ne odustaju. Najavljuju potpunu blokadu države, no u Vladi za sada ne brinu oko toga jer, poručuju, dio sindikata neće ići u štrajk. Ministar također uvjerava da će se provedba državne mature nesmetano nastaviti, a odbacuje i mogućnost problema pri prelasku državne granice.

Izvor: Index.hr