fbpx

Proslavljen Dan antifašizma: Praznik koji slavi ponosna Hrvatska i koja prezire renesansu ustaštva!

DAN ANTIFAŠISTIČKE borbe tradicionalno je obilježen u šumi Brezovica kraj Siska. Kod spomenika prvom partizanskom odredu vijence su položili predstavnici državnog i vojnog vrha te organizatora svečanosti, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije. I ove godine u Brezovici vijenci i svijeće u spomen na prve partizane u okupiranoj Europi. Sisački odred bio je početak organizirane borbe za slobodu i mir na ovim prostorima protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva – nacizma i fašizma, istaknuli su u prigodnim govorima predsjednici države i Sabora Ivo Josipović i Josip Leko.

Vjera i snaga partizana!

“Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj ispunjava nas ponosom. Potiče nas na vjeru i snagu koju su imali hrvatski partizani u Drugom svjetskom ratu, a i hrvatski branitelji tijekom Domovinskog rata”, rekao je između ostalog Leko.

“Položili smo vijence. Sjetili smo se onih koji su dali svoj život za slobodu, demokraciju, za bolju Hrvatsku. Ali nismo ovdje da tugujemo, već da budemo ponosni, da se veselimo pobjedi i uspjehu Hrvatske koja evo već sutra, praktički sutra ulazi u Europsku uniju”, poručio je Josipović.

Počasni predsjednik Saveza antifašista Stjepan Mesić upozorio je na sve veći pritisak i prisutnost neofašizma u aktualnom javnom diskursu. Današnja Hrvatska u ime slobode govora ne smije to ignorirati, poručio je bivši šef države. Ističe da da politika od tih pojava često okreće glavu, dok one koji bi željeli mijenjati povijest i vratiti podjele, smatra dijelom smišljene i organizirane kampanje. Pozvao je na odgovarajuće reakcije politike i Crkve, bez koje, upozorava, ostaju nam samo govor mržnje, nacionalna netrpeljivost i rasistički ispadi ne samo na stadionima.

Renesansa ustaštva

“Jer ako to prihvatimo, onda imamo maturante s velikim slovom u na majicama, pa još i u kombinaciji s križem. Bilo bi dobro da se Crkva od toga ogradi. Ukratko, onda imamo renesansu ustaštva, drugim riječima fašizma. Moja je poruka to mora stati. Tako dalje niti može, niti smije”, poručio je bivši predsjednik.

Zbog posebnog doprinosa antifašističkim temeljima Hrvatske te u povodu 68. obljetnice pobjede nad fašizmom predsjednik Josipović uručio je prigodna odlikovanja.

“Možemo reći da je praktički, svaka generacija imala svoj rat. Svaka generacija je imala izazov na koju stranu treba stati i kako se treba odrediti prema zlu. I ponosan sam i kao predsjednik Hrvatske i kao antifašist da je Hrvatska u najvećem dijelu uvijek znala stati na stranu pravde”, naglasio je Josipović.

Obveza i dužnost

Redom Stjepana Radića odlikovani su Nikola Budija, Branko Grošeta, Josip Imprić, Branko Mišković, Nikola Opačić, Lovro Reić, Josip Žmak i Rudolf Kahlina. U ime odlikovanih, kao i svih hrvatskih antifašista zahvalio je Rudolf Kahlina.

“Mi smo samo izvršavali sve ono o čemu ste svi danas govorili. To je danas više nego potrebno, mi samo možemo, ne obećati, nego reći da nam je to obaveza i dužnost dok nas bude”, rekao je Kahlina.

Izvor: Index.hr