fbpx

Pupić Bakrač o Kalmeti i HDZ-u: “Viču da bi za Zadar dali sve, a jedino su napunili svoje džepove i bacili klub na koljena”

Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač, prema najavama, održao je press konferenciju na kojoj je i službeno objavio svoju kandidaturu za direktora KK Zadar. Pupić Bakrač je u svom govoru oštro napao gradonačelnika Božidara Kalmetu i HDZ, optuživši ih da su napunili svoje džepove dok su u predizbornoj kampanji koristili slogan “Za Zadar ja dao bih sve”. Iako Pupić Bakrač nigdje poimenice ne spominje Kalmetu, svima je jasno na koga je aludirao. Na novinarski upit je li razgovarao s Kalmetom i HDZ-om oko svoje kandidature, kazao je kako on kao državni inspektor “s takvima nema što razgovarati”, aludirajući jasno na neke stvari.

” S obzirom da predstečajni postupak završava dana 17.kolovoza 2013. godine njegovim završetkom gotovo izvjesna je mogućnost stečaja tj. gašenja KK Zadar. Ne možemo više čekati, moramo nešto poduzeti, ne možemo očekivati da će stanje riješiti ovi što dok pune svoje džepove viču da za Zadar dali bi sve. Oni i njihova politika u čijim pandžama je klub bio sve ove godine proizveli su ovo stanje svojim lopovlukom i nesposobnošću, doveli su simbol grada Zadra pred gašenje, sasvim je nerealno očekivati da će ti i takvi sada u zadnji tren povući neke revolucionarne spasonosne poteze. Međutim ukoliko dođe do gašenja kluba neće to biti samo njihova odgovornost već sviju nas. Sada je vrijeme da djelujemo po svojoj savjesti, pokušamo učiniti sve da spasimo klub. Na svakom od nas bilo da se radi o bivšim igračima, djelatnicima, navijačima, građanima je da se očitujemo i djelujemo. Nedopustivo je da klub šaptom padne. Ugasi li se KK Zadar naša generacija nikad se neće osloboditi te stigme. U tom smislu treba gledati i ovu moju odluku da se kandidiram za mjesto direktora KK Zadar, ona je glas savjesti, ne mogu i neću sjediti skrštenih ruku dok se urušava ikona generacija zadrana – stoji u priopćenju javnosti kojega je pročitao Pupić Bakrač pred mnoštvom okupljenih novinara.”

PREDMET: PROGRAM RADA

Na ovim prostorima košarka se prvo počela igrati u Zadru još daleke 1929 godine a svoj procvat i uspon prema vrhovima Jugoslavenske i Europske košarke zadarska košarka doživljava nakon drugog svjetskog rata. S godinama KK Zadar postaje najveći zadarski brend, generacije zadrana su živjele sa klubom i za klub, proživljavali njegove uspjehe i neuspjehe.

Danas je KK Zadar u teškoj financiskoj, igračkoj i upravljačkoj krizi. Klub se nalazi u predstečajnom postupku koji mora biti završen do 17.kolovoza 2013 godine, te ukoliko se u tom roku ne postigne dogovor sa vjerovnicima nad KK Zadrom će se provesti stečaj. Situaciju dodatno otežava činjenica da je Ministarstvo financija kao najveći vjerovnik zatražilo prekid predstečajne nagodbe. Stečaj bi u konačnici značio likvidaciju kluba. Eventualni novoosnovani klub morao bi krenuti od najnižeg ranga natjecanja i nebi imao pravo na pravno slijedništvo (povijest,trofeji).

S obzirom na kratkoću vremena i ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi KK Zadar potrebno je poduzeti hitne radikalne mjere kako bi se klub spasio od propasti. Nakon toga treba izvršiti restrukturiranje kluba kako bi se uravnotežili prihodi i rashodi, stvorio racionalan pogon koji bi bio financijski održiv.

Kao DIREKTOR KLUBA poduzeo bih slijedeće:

-točna i precizna analiza financijskog stanja kluba. Potrebno je točno utvrditi kolika su dugovanja kluba jer stalno izranjaju neke nove financijske obveze. Osim što zbog financijskih dubioza nad klubom visi opasnost od stečaja današnje propozicije svih natjecanja u kojima se klub natječe eksplicitno propisuju da igrači prema kojima postoje dugovanja u konačnici mogu svojim radnjama dovesti do toga da se klubu zabrani odigravanje utakmica u pojedniom natjecanju što može imati za poslijedicu izbacivanja kluba iz tog natjecanja sa drastičnim dalekosežnim posljedicama

-s obzirom na enormnu visinu duga i čvrste garancije koje se moraju dati vjerovnicima kako bi predstečajni postupak uspio manevarski prostor sužen je na svega dvije opcije. Grad kao većinski vlasnik mora isplatiti vjerovnike ili mora prodati dionice kluba te od utrženog novca servisirati klupska dugovanja. Budući da su i gradske financije u lošem stanju, da je sam grad u velikom minusu nerealno je očekivati da se iznađu sredstva za isplatu vjerovnika stoga odmah, bez odgađanja treba pristupiti prodaji dionica u vlasništvu grada. Sukladno tome treba organizirati marketinšku akciju širokih razmjera u kojoj bi sudjelovali bivši igrači KK Zadar i poznati zadrani kako bi se animirao što veći broj naših sugrađana i privrednih subjekata na kupnju dionica trenutno u vlasništvu grada

-precizna analiza svih ostalih segmenata rada kluba i maksimalna optimalizacija ljudskih resursa i materijalnih sredstava u smislu smanjenja troškova, te prilagodba današnjoj teškoj financijskoj situaciji u Republici Hrvatskoj i gradu Zadru
reorganizacija omladinskog pogona koji već duže vremena ne proizvodi kvalitetan igrački kadar za prvu momčad. To je smjer u kojem klub mora ići u budućnosti – maksimalno uključivanje mladih igrača poniklih u vlastitom pogonu u natjecateljski pogon prve seniorske momčadi koji bi svojim igračkim napredovanjem i prosperitetom nakon nekoliko odigranih sezona mogli biti prodani na temelju čega bi klub mogao ostvarivati značajna financijska sredstva. Do sada se pokazalo da najviše uspjeha u regionalnoj ABA ligi imaju klubovi koji se oslanjaju na vlastiti igrački kadar uz pokoje pojačanje sa strane, ujedno takvi klubovi su financijski stabilni zbog pritoka novca od prodaje igrača.
vezano uz prethodnu točku treba organizirati kvalitetan i profesionalan skauting u cijeloj državi a posebno na području Dalmacije gdje je KK Zadar jedini predstavnik koji sudjeluje u regionalnom natjecanju.
vraćanje košarkaške publike u dvoranu raznim promotivnim aktivnostima uz pružanje tim gledateljima određene kvalitete košarke koju mogu donijeti mladi „domaći“ igrači;

-transparentan rad kluba u svim segmentima (sklapanje ugovora sa igračima, trenerima, etc.)
kako bi se do kraja provela katarza kluba pored financijske stabilizacije kluba uz nastojanje da klub ne gubi na kvaliteti natjecanja potrebno je provesti inventuru kompletnog poslovanja kluba, proučiti sve ugovore i situacije,utvrditi tko je odgovoran za nastalo stanje. Takve treba javno prozvati, zatražiti njihov kazneni progon zbog uništavanja simbola grada Zadra.

Iako postoji još niz segmenata i zamisli kojima bih nastojao vratiti stari sjaj zadarskoj košarci ovo bi u glavnim crtama bio smjer mojeg rada. No na kraju bih još jednom napomenuo da je sada, ovog trenutka osnovni cilj sprječavanje stečaja odnosno likvidacije kluba, financijska stabilizacija kluba i maksimalno transparentno poslovanje kluba te transformacija kluba u profitabilnu instituciju.

S osobitim poštovanjem,

 Marko Pupić-Bakrač

Izvor: ZDnews.hr