fbpx

Sabor raspravlja o Zakonu o zdravstvenom osiguranju: Liječenje u članicama EU o trošku HZZO-a!

U saboru se raspravlja o Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim će se omogućiti liječenje u članicama EU o trošku HZZO-a. Ako je riječ o skupljim postupcima i bolničkom smještaju, osiguranici će morati dobiti odobrenje Zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO će moći odbiti dopuštenje ako je u pitanju sigurnost pacijenta ili ako pacijent može dobiti jednaku skrb u hrvatskim bolnicama.

Mijenjaju se i pravila za korištenje naknada na bolovanju, a objasnio ih je zamjenik ministra Marijan Cesarik. “Zakonski prijedlog predviđa izmjene dosadašnje odredbe po kojoj se naknada za vrijeme bolovanja do tri godine, nakon 18 mjeseci bolovanja umanjivala za 50 posto. Prema novom prijedlogu, pravo osiguranika na naknadu ne bi se više ograničavalo na tri godine, već bi osiguranik polovicu iznosa naknade primao dok se ne utvrdi da je ozdravio”, istaknuo je Cesarik.

HDZ-ovci su se pobunili jer zakon nije došao braniti ministar Ostojić, a smeta im što se donosi po hitnom postupku.

Ivanu Šukeru nije jasno kako u ministarstvu očekuju provođenje zakona bez utjecaja na proračun. “Stalno si postavljam pitanje, iz kojih sredstava će se financirati ovo što je u prethodnom razdoblju stvorilo minus. Ili ćemo opet za godinu, do godinu i pol dana pričati o nekakvom minusu u zdravstvu od dvije do tri milijarde kuna”, rekao je Šuker.

Izvor: Index.hr