fbpx

Sanacija zadarske Opće bolnice!?

Još uvijek neizvjesno kako će se provesti najavljena sanacija zadarske Opće bolnice zbog dugova.

Država će sanirati dugove 25 zdravstvenih ustanova čiji su osnivači jedinice područne samouprave. Dug zadarske bolnice krajem prošle godine bio je 130 milijuna kuna. Nova zaduživanja nastavila su se i u ovoj godini, u prosjeku oko dva milijuna kuna mjesečno. Stoga, osim plaćanja nastalih dugova, sanacijski upravitelj i vijeće morat će pronaći način kako zaustaviti nova zaduživanja, a ne narušiti kvalitetu zdravstvenih usluga.

Pitanje kakav će biti model sanacije. Što se sve misli napraviti u tom sanacijskom programu, na koji način, koliko vremena i za koliki novac. Jer uz ovaj novac naša bolnica ne može poslovati sa ovakvim pružanjem kvalitete zdravstvene zaštite, naglasio je v.d.ravnatelj Opće bolnice dr Neven Birkić

Podsjećamo, zagrebački Županijski sud srušio je kolektivni ugovor u zdravstvu i time potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda. To znači da se odmah moraju smanjiti plaće svim liječnicima i medicinskim sestrama. Sporni kolektivni ugovor potpisala je 27. listopada 2011. tehnička Vlada Jadranke Kosor, odnosno ministar na odlasku Darko Milinović, a potpuno se počeo primjenjivati 1. siječnja ove godine. U samo prvih šest mjeseci iz osiromašenog zdravstvenog sustava istisnuo je 420 milijuna kuna. Presudom je zadovoljna Spomenka Avberšek, čelnica Samostalog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koji je i podnio tužbu, no ne slaže se da liječnici i sestre moraju vratiti taj novac.

Upravo je poništeni Kolektivni ugovor u zdravstvu razlog što su primjerice županijske bolnice i u ovoj godini nastavile stvarati nove dugove. Zadarska Opća bolnica mjesečno stvara dug od oko 2 milijuna kuna i to unatoč štednji.

Primjena sada već bivšeg Kolektivnog ugovora povećala je plaće zaposlenicima i opteretila bolnicu novim zaduženjem.

Kada je počela primjena novog Kolektivnog ugovora povećali su se rashodi za plaće zaposlenih, a potrošnja lijekova i materijala ostala je ista. Mi i dalje normalno poslujemo ali to je poslovanje s gubitkom, komentirao je dr. Birkić v.d. ravnatelj zadarske Opće bolnice koji, kao i još 24 zdravstvene ustanove, čiji su osnivači jedinice područne samouprave, očekuje dolazak sanacijskog upravitelja i sanaciju dugova.

Izvor: HRT Zadar