fbpx

Serum za crnu udovicu stigao iz Južnoafričke Republike!

Svi zaljubljenici u šetnje prirodom ove godine trebaju biti posebno oprezni da ne naiđu na crnu udovicu i da ih ona ne ubode jer u zadarskoj bolnici ima tek jedna doza protuotrova za ugriz tog pauka! Naime, antitoksin za otrov crne udovice se više ne proizvodi u Hrvatskoj i u zadarskoj bolnici je tek jedna doza za jednog pacijenta!

– Prije desetak godina Imunološki zavod je prestao proizvoditi antitoksin za ugriz crne udovice jer im to nije bilo profitabilno. U proteklo vrijeme koristili smo ponovno testirane serume iz zaliha, ali to smo potrošili. Ovih smo dana nabavili jedan serum za jednu osobu, koji je proizvela farmaceutska tvrtka iz Južnoafričke Republike. Mi očekujemo da će taj serum biti učinkovit, ali ne znamo točno u kojoj mjeri, jer je rađen prema pauku koji je iz iste porodice kao i naša crna udovica, ali ipak nije u potpunosti ista vrsta, isti pauk, objasnio nam je Boris Dželalija, rukovoditelj Odjela za infektologiju, nevjerojatnu činjenicu da u Hrvatskoj nema protuotrova za ugriz crne udovice!

Dodao je da ubod crne udovice nije smrtonosan, ali će ubodena osoba prijeći težak put bolova i teških muka dok se otrov ne očisti iz organizma. Godišnje se na području Zadarske županije dogodi od tri do sedam ugriza crne udovice i od ove godine, prema svemu sudeći, pacijenti neće dobiti spas u obliku protuotrova već će im se davati simptomatska sistemska trostruka terapija analgeticima protiv bolova, lijekovima protiv grčeva mišića i intravenski kalcijev glukonat, koji također pomaže opuštanju mišića.

Izvor: Zadarski list