fbpx

Slobodna zona trgovine EU i SAD-a donijela bi značajan rast BDP-a svima!

Studija koju je izradila njemačka zaklada Bertelsman zaključuje da bi od slobodne zone trgovine Europske unije i Sjedinjenih američkih država profitirale sve članice EU, javlja Deutsche Welle. Najviše bi profitirali SAD i Velika Britanija, dok bi manje koristi imali Francuska i Njemačka.

“Ako dođe do sklapanja sporazuma, nastat će najveća zona slobodne trgovine na svijetu, koja će brojati 800 milijuna stanovnika. Ukoliko će većim dijelom biti ukinute carine i druge trgovinske prepreke, i u SAD-u i u EU-u porast će bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika i bit će otvorena nova radna mjesta, navodi se u studiji. No, najveći rast zabilježit će ipak SAD – njegov će BDP po glavi stanovnika porasti za 13,4 posto”, piše Deutsche Welle.

Rast i u drugim zemljama svijeta

Članice Unije u prosjeku bi imale veći BDP od oko pet posto, dok bi Velika Britanija imala duplo veći rast. Ovakav bi sporazum imao utjecaja na ostatak svijeta i smanjio bi uvoz SAD-a i EU-a, što bi osjetile afričke i azijske zemlje, no ova bi zona pozitivno utjecala i na rast dohotka po glavi stanovnika širom svijeta i to prosječno 3,3 posto.

Stručnjaci zaklade Bertlesmann upozoravaju da bi samo ukidanje carine imalo mali učinak, a za značajnije promjene trebalo bi ukinuti prepreke poput raznih standarda, propisa, tehnički odredbi i drugih stvari. Hoće li doći do ovakvih promjena znat će se 2015. godine kada bi pregovori trebali biti gotovi.

Izvor: Index.hr