fbpx

Suđenje za kornatsku tragediju ulazi u završnicu

Suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju ulazi u završnicu. Danas su na Županijskom sudu u Zadru ispitani pretposljednji svjedoci, medicinski timovi koji su prevozili ranjene vatrogasce u zadarsku bolnicu.

Dva medicinska tima Zavoda za hitnu medicinu iz Zadra po ranjenike su došli najprije na zračnu bazu Zemunik kratko iza 20 sati, a nakon što su ih prevezli u bolnicu, krenuli su u marinu Dalmacija gdje su preuzeli još dvojicu stradalih. Liječnice, sestre i vozači posvjedočili su kako su vatrogasci unatoč teškim opeklinama po čitavom tijelu bili pri svijesti te da su s njima i razgovarali. Doktorica Biserka Ivanov razgovarala je s Josipom Lučićem i Marinkom Kneževićem, kojega je pitala kako su stradali na Kornatu:

Rekao je ‘izašli smo iz helikoptera i sve se zapalilo’. Onda sam ga ja pitala, što se zapalilo, je li helikopter. On je rekao da nije i o tome nismo više pričali.

I njezina kolegica liječnica Tereza Tičić – Rokov sjeća se da je u kolima hitne pričala s Tomislavom Crvelinom i Antom Juričevim Mikulinom:

Stvarno ne znam koji od njih mi je samo rekao da su išli gasiti požar i da je vatra prešla preko njih. Tu je on tražio piti, pa smo nastavili sa zbrinjavanjem i dalje ništa nisam pitala.

A vode je tražio i Josip Lučić, kojega je sestra Grozdana Babić tješila da će sve biti u redu:

Fiziološkom otopinom smo mu malo navlažile usta, a on je tražio pravu vodu. Rekle smo mu da prave vode nemamo. Još je rekao ‘pa pet uri je tribalo da nam stigne pomoć’.

Nakon što sutra po treći put svjedoči telekomunikacijski vještak Winton Afrić, ne bude li novih dokaznih prijedloga, Dražen Slavica bi početkom srpnja trebao iznositi svoju obranu. Završni govori očekuju se već u rujnu, nakon čega bi predsjednik Sudskoga vijeća Boris Babić trebao izreći presudu.

Izvor: HRT Zadar