fbpx

Traže od njih nove rezove i štednju, ali očekuju i njihovu pomoć: Slovačka će MMF-u pozajmiti 1,5 milijardi eura?!

Slovačka bi mogla Međunarodnom monetarnom fondu pružiti bilateralnu pozajmicu u maksimalnoj visini od 1,56 milijardi eura. Radi se o inicijativi jačanja kapaciteta MMF-a za 200 milijardi eura, na koju su se obavezale zemlje Europske unije još u prosincu 2011. godine.

Kako prenosi slovačka agencija Tasr, ovaj potez proizlazi iz prijedloga sporazuma o pozajmici između Slovačke i MMF-a koji je pripremilo ministarstvo financija. Članice zone eura će pomoći MMF-u s ukupno 150 milijardi eura. Resor financija je priopćio da je MMF do početka travnja ove godine sklopio sporazume o bilateralnim pozajmicama u ukupnoj vrijednosti od 138,86 milijardi eura i to s Francuskom, Njemačkom, Italijom, Nizozemskoj, Španjolskom, Belgijom, Finskom i Maltom.

Smanjili im prognozu rasta, a od njih očekuju pozajmicu!?

Međunarodni monetarni fond početkom lipnja je smanjio prognozu raste BDP-a za Slovačku u 2013. godini i to s prvotnih dva posto na svega 0,6 posto. Indikator je to da kriza koja je zahvatila cijelu Europu ozbiljno nagriza i slovačko gospodarstvo. Ipak, u MMF-u smatraju da će se državni deficit Slovačke do kraja godine smanjiti na manje od tri posto BDP-a.

U izvještaju o ekonomskoj situaciji u Slovačkoj, MMF navodi nekoliko područja na kojima tamošnja Vlada mora intenzivno raditi – najvažniji potez koji se očekuje je uvođenje novih mjera štednje kako bi se smanjio rast javnog duga.

Slovački ministar financija Peter Kažimir kaže kako prepoznaje ekonomske probleme s kojima se suočava cijela Europa, kao i Slovačka te da će provesti potrebne reforme kako bi zadovoljila zahtjeve MMF-a.

MMF više ne može sam protiv krize

Podsjetimo, krajem 2011. godine zemlje Europske unije i Međunarodni monetarni fond sklopili su fiskalni pakt, prema kojem bi zemlje članice, u slučaju potrebe, MMF-u trebale pozajmiti i do 200 milijardi eura kako bi se spriječilo širenje globalne ekonomske krize i ublažila dužnička kriza.

Predsjednica MMF-a Christine Lagarde tvrdi kako je ovakav potez vrlo važan doprinos u borbi protiv krize. “Ove će pozajmice osigurati da MMF dobije adekvatna sredstva za borbu protiv krize. Veselimo se paralelnim doprinosima međunarodne zajednice”, kazala je tada Lagarde.

Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da je MMF, od trenutka izbijanja krize 2007. godine, u posljednjih nekoliko godina izdala pozajmice najsiromašnijim državama svijeta u iznosu od više od 250 milijardi eura, što je apsolutni rekord.

Spašavaju druge, umjesto sebe

I dok slovačka Vlada spremno nudi MMF-u financijsku pomoć, teško da će se građani složiti s ovakvim potezom. Situacija u zemlji daleko je od idealne, utjecaj krize sve je osjetniji, a građani sve nezadovoljniji.

Podsjetimo, krajem prošle godine na ulicama Bratislave organizirani su veliki prosvjedi protiv “velike trojke” – MMF-a, Europske središnje banke i Europske unije – zbog nametnutih oštrih mjera štednje. Tisuće građana prosvjedovalo je pred zgradom Vlade, tražeći “jednakost za sve i pravo na dostojanstven život”. Situacija se od tada pogoršala, građani sve teže žive. I, umjesto da Vlada pokuša spasiti njih, ona spašava MMF.

Izvor: Index.hr