fbpx

U iščekivanju vijesti iz FINA-e

S Antom Nazorom je načelno dogovorena suradnja na tri godine, uz mogućnost produljenja na još jednu, no za potpis ugovora čeka se rasplet situacije s predstečajnom nagodbom. Jer svi dokumenti će tada, osim kod novog direktora, morati ići i na uvid Anti Poljaku, predstečajnom povjereniku. Svaka lipa bit će pod posebnim povećalom

Košarkaški klub Zadar i dalje živi u neizvjesnosti. Optimizma među svima, koji su na ovaj ili onaj način u klubu ili uz njega, da će postupak predstečajne nagodbe uspješno završiti, ne nedostaje, no činjenica je da iz FINA-e još uvijek nema konkretnog odgovora. Nitko ne sumnja da će on za Zadar biti pozitivan te da će se ova priča uskoro napokon moći skinuti s dnevnog reda, no dok se to ne dogodi, usporavaju se neki drugi procesi.

Primjerice, rješavanje pitanja prvog trenera pa onda i igrača, koji će braniti boje Zadra u sezoni 2013./14. Koja izgleda daleko, ali i nije baš toliko. S Antom Nazorom je načelno dogovorena suradnja na tri godine, uz mogućnost produljenja na još jednu, no za potpis ugovora čeka se rasplet situacije s predstečajnom nagodbom. Jer svi dokumenti će tada, osim kod direktora, morat ići i na uvid Anti Poljaku, predstečajnom povjereniku. Svaka lipa bit će pod posebnim povećalom.

A tko će biti novi direktor, nakon odlaska Marina Čačića, moglo bi se znati kroz dvadesetak dana. Danas je, naime, raspisan natječaj, koji će trajati 15 dana, nakon čega će Nadzorni odbor kluba sagledati sve kandidature i odabrati rješenje, koje smatra najboljim. Naravno, pod uvjetom da bude kandidata, što po nekim informacijama ne bi trebalo biti upitno, ali sa Zadrom se nikad ne zna.

Do tada će klubom privremeno kormilariti Josip Miočić, koji je upoznat sa situacijom pa će mu biti utoliko lakše, no jasno je da se u tom razdoblju neće povući nikakvi konkretni potezi. Bit će zanimljivo vidjeti koje će konkretne poteze povući Grad Zadar, kao većinski vlasnik i dosadašnji glavni sponzor kluba, što će ulaskom u Europsku uniju morati biti na neki drugi način, jer se iz gradskog proračuna više neće moći financirati profesionalni sport.

Ni po tom pitanju nitko ne očekuje probleme, ali i to je za sada obavijeno velom tajne i službeno nitko nije javnosti pojasnio na koji će se način situacija promijeniti. Građani, navijači, već su pomalo siti svega toga. Ne žele više na sportskim stranicama čitati o dugovima, predstečajnoj nagodbi, promjenama u upravi…, nego o košarci, treneru, igračima… Nažalost, o tome u ovom trenutku nije moguće ništa napisati. Osim toga da će, ako s financijske strane sve bude u redu, trener i kapetan ostati isti.

No i njima se moraju isplatiti zaostaci, kao i ostalim igračima (i djelatnicima kluba), bez obzira na to želi li ih se zadržati ili ne. Jer to je osnovni preduvjet da bi se uopće moglo krenuti u pregovore za sljedeću sezonu.

Telefon Branka Skroče, sportskog direktora, je užaren. Kontakti s potencijalnim novim igračima, pojačanjima, odnosno njihovim menadžerima su gotovo svakodnevni, no i njemu su ruke vezane. Priča se stalno vrti u krug, a na početku ili na kraju, kako hoćete, uvijek je novac.

A Zadar nije u situaciji kao zagrebački klubovi, koji ili imaju iza sebe privatni kapital (Cedevita) ili toliko jake i bogate gradske strukture (Cibona). Oni financijskih problema nemaju, dapače, vjerojatno će sljedeće sezone potrošiti i više nego ove, kada su potrošili barem pet puta više od Zadra.

O eventualnom ulasku značajnijeg privatnog kapitala ili toliko spominjanom strateškom partneru, Zadrani za sada mogu samo sanjati. Bilo kako bilo, za očekivati je da će ova neizvjesnost potrajati još određeno vrijeme, ali do početka priprema za novu sezonu sasvim sigurno će mnogo stvari morati biti jasnije.

 Izvor: Zadarski list