fbpx

U jučerašnjim prosvjedima 2.000 ozlijeđenih, trg Taksim jutros prazan, Erdogan se sastaje s lažnim prosvjednicima

U centru Istanbula danas ujutro vlada, kako javlja dopisnik BBC-ja, neugodna tišina. Većina prosvjednika napustila je trg Taksim, dok se nekoliko stotina mirnih prosvjednika nalazi u parku Gezi već 16. dan. Oni neće biti meta policijske intervencije jer se nisu sukobljavali s policijom, javila je agencija Anadolija.

Turski predsjednik danas je pozvao na mir nakon iznimno burnoga dana i noći u Istanbulu. Policajci nisu birali sredstva kako bi istjerali prosvjednike s trga Taksim. To im je i uspjelo. Turski medicinski savez objavio je da je u sukobima u utorak i u noći s utorka na srijedu ozlijeđeno više od dvije tisuće ljudi.

Na Kulturni centar Atatürk ponovno su obješeni turska zastava i portret Mustafe Kemala Atatürka. Komunalni radnici čiste trg zatrpan barikadama, spaljenim vozilima, ambalaže od suzavaca, kamenjem i razbijenim staklom.

Podsjećamo, turska interventna policija jučer je suzavcima napala tisuće antivladinih prosvjednika koji su pokušali ponovno zauzeti istanbulski trg Taksim. BBC javlja da su korišteni i vodeni topovi te gumeni meci.

Kako javlja RT, policija je prosvjednike potjerala u okolne uličice. Reuters citira svjedoke koji su ispričali kako je policija napredovala pomoću vozila s vodenim topovima. Na meti se našao i invalid koji nije mogao samostalno napustiti Taksim.

Nešto prije toga došlo je do otvorenog sukoba, Prosvjednici su se rugali policiji i pozivali ih da napuste trg. Neki od njih su zapalili vatru ili vatromet, tako da se vatra mogla vidjeti na više mjesta.

Izvikujući svoje parole i paleći vatromet, deseci tisuća prosvjednika su pod pritiskom policije napustili trg i otišli park Gezi, zbog kojega u prosvjedi i započeli. Iako je guverner Huseyin Avni Mutlu ubrzo je medijima rekao da je trg Taksim “očišćen”, policija i prosvjednici su se vratili na trg s još suzavca i vodenih topova. “Nepopustljivo ćemo nastaviti s našim mjerama, bio dan ili noć, sve dok se marginalni elementi ne očiste i trg ne bude otvoren”, rekao je.

Erdogan se sastaje s predstavnicima “prosvjednika” za koje organizatori prosvjeda nisu ni čuli

Podsjećamo, turska policija jučer je ujutro upala na trg Taksim, na kojemu se već gotovo dva tjedna održavaju veliki antivladini prosvjedi u kojima sudjeluje više desetaka tisuća ljudi. Stotine policajaca koristili su suzavce i vodene topove kako bi rastjerali aktiviste koji su se okupili na trgu, javlja BBC. Nakon nekoliko sati, policija je preuzela kontrolu nad trgom.

Ovaj potez policije dogodio se nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan pristao sastati se s prosvjednicima. Oklopna vozila i stotine “do zuba” naoružanih policajaca okružili su trg jučer rano ujutro, nakon čega su se počeli probijati preko barikada koje su postavili prosvjednici.

U međuvremenu su organizatori prosvjeda objavili da se njihovi predstavnici neće naći s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, kojega su optužili da postaje previše autoritativan te pokušava nametnuti konzervativne islamističke vrijednosti sekularnoj državi. Ističu da skupina ljudi s kojom će se Erdogan sastati (glumica, pjevač i pisac) nisu dio prosvjednika te da ih ne priznaju kao svoje predstavnike.

Erdogan: Sada je dosta

Turski premijer Erdogan pozvao je prosvjednike da napuste park Gezi. “To nije mjesto gdje se prosvjeduje, već mjesto za šetnju”, poručio je u govoru u parlamentu u Ankari gdje je često prekidanom pljeskom. Naglasio je da su prosvjedi diljem Turske odnijeli četiri života, poginulo je troje prosvjednika i jedan policajac.

Podatke predsjednika Vlade potvrdila je i Turska udruga liječnika. Naime, četvrta žrtva je jedan mladić koji je preminuo nakon što ga je policajac ranio u glavu. Snimka događaja objavljena je na YouTubeu, a zbog toga je pokrenuta i istraga. Erdogan bi se navodno trebao sastati s predstavnicima prosvjednika, no istodobno poručuje da turska Vlada ima svoje granice.

Izvor: Index.hr