fbpx

U Zadru zaprimili više od dvadeset tisuća zahtjeva građana za legalizaciju

Iako rok za predaju dokumenata za legalizaciju bespravnih objekata istječe 30. lipnja, u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Zadarske županije u subotu nije bilo gužve.

– Vidite i sami, nema gotovo nikoga. Ovo je doduše prva subota da radimo od 8 do 15 sati, možda to ljudi još ne znaju. Otvaranjem ureda i subotom želimo pomoći svima onima koji tijekom radnog tjedna ne stignu do našeg ureda predati dokumentaciju, kazao nam je jedan od deset zaposlenika ureda koliko ih je u subotu bilo na svom radnom mjestu.

U desetak minuta koliko smo se s njim zadržali u razgovoru nismo primijetili da su u ured ušle nove stranke, niti je itko čekao u hodniku, ali se prema glasovima iz okolnih soba moglo naslutiti da u svakoj neka stranka “sređuje papire”.

– Posla ima, ali gužve nema. Do sada smo zaprimili više od 20 tisuća zahtjeva za legalizaciju objekata na području Zadarske županije. Od toga smo broja samo u ovoj godini primili oko 11,5 tisuća zahtjeva.

Do kraja mjeseca očekujemo još možda koju stotinu, ali veće gužve ne očekujemo, kazao nam je službenik, dodajući da grad Zadar nema ni približno toliki broj bespravnih objekata kao županija, zbog čega nije bilo potrebe da produžuju rad svog ureda za izdavanje dokumenata subotom i nedjeljom, kao što je to učinio Županijski ured.

Naime, od ponedjeljka 17. lipnja Županijski upravni odjel za građenje uvodi posebno radno vrijeme kako bi do kraja mjeseca omogućio svima koji to moraju da predaju zahtjeve za legalizaciju.

Tako će od ponedjeljka pa do nedjelje 30. lipnja ured raditi svaki dan od 7.30 do 15 sati te srijedom dodatno od 17 do 19 sati. Na državne praznike, koji padaju u subotu 22. lipnja i utorak 25. lipnja, ured neće raditi, ali će zato biti otvoren zadnje subote i nedjelje u mjesecu (29. i 30. lipnja) od 8 do 18 sati. Iz Županijskog ureda pozivaju građane da iskoriste prilagođeno radno vrijeme kako bi svoju dokumentaciju predali do predviđenog roka. Koliko će trajati obrada zahtjeva, pitamo na kraju.

– Teško mi je reći koliko će trajati obrada zahtjeva. To će ponajprije ovisiti o svakoj predanoj dokumentaciji, koliko je kompletirana i što eventualno još treba prikupiti. O tim ćemo stvarima moći više reći tek kad obradimo sve pristigle zahtjeve, kazali su nam službenici Županijskog ureda za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja, u kojem u subotu nismo zatekli voditelja Željka Letinića.

Najviše zahtjeva s Vira

Najveći broj zahtjeva za legalizaciju pristigao je, kako neslužbeno doznajemo, s otoka Vira, na kojem je od ukupnog broja objekata njih gotovo 90 posto izgrađeno potpuno bespravno. Točnije, od 9800 objekata na otoku, uredne “papire” ima samo oko 800 objekata, dok su svi drugi prisiljeni na legalizaciju prema novom zakonu. Zanimljivo je da u tih 9800 objekata ima 13.000 stambenih jedinica, što znači da svaka kuća na Viru ima u prosjeku 1,4 stana, što razbija, nažalost, prevladavajuću percepciju o Viru kao “divljem gradilištu apartmana”.

Izvor: Slobodna Dalmacija