fbpx

Uz jedinstven doživljaj dobro bi došao info pano

Morske orgulje i Pozdrav Suncu zadarske su atrakcije koje iz godine u godinu privlače sve više turista, koji dolaze u posjet našem gradu kako bi ih vidjeli i uživali u zvuku mora i najljepšem zalasku sunca na svijetu.

Zagonetka Pozdrava Suncu

Međutim, malo ljudi prilikom dolaska do ovih dviju atrakcija zna cjelokupni njihov koncept i o čemu se tu ustvari radi. Mnogi od njih dolaskom do Pozdrava Suncu tijekom dana, odnosno kad Pozdrav ne svijetli, ne shvaćaju da to nije samo krug s fotoćelijama, već da je to prikaz Sunca, uz kojeg se, na rivi iznad Morskih orgulja, proteže cijeli Sunčev sustav. Naime, najveći krug predstavlja Sunce, uz kojeg stoje malene okrugle ploče koje predstavljaju Merkur, Veneru, Zemlju i Mars, nakon kojih, udaljeni kojih dvadesetak metara slijede vanjski planeti sustava – veliki Jupiter, potom Uran i najudaljeniji Neptun. Veličine ploča Sunca i planeta su proporcionalne, ali udaljenosti planeta od Sunca ipak nisu u stvarnom mjerilu jer bi planeti trebali biti udaljeni od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara.

Na internetskim stranicama zadarske Turističke zajednice smo došli do podataka i objašnjenja što znače ona imena i znakovi koji su ugravirani u vanjske prstenove Pozdrava Suncu, a čije značenje ne zna ni mnogo Zadrana, kao ni njihovi gosti. Naime, pojašnjavaju u vodiču atrakcija, da su, »u suradnji s Maksimom Klarinom iz zadarske Pomorske škole, u prsten oko Pozdrava Suncu upisani zadarski sveci, svi oni koji su titulari današnjih, ali i nekadašnjih crkava na Poluotoku. Tu su, dakako, sanctae Anastasiae, sancti Donati, Simeonis Ivsti, Chrysogoni i Zoili, ali i Hieronymi, Lucae, Platonis, Eliae… Uz svako od njihovih imena i blagdana na koji se slave, upisana je i deklinacija te visina Sunca i trajanje sunčeve svjetlosti na taj blagdan i na tom mjestu na rivi. Na taj je način istaknuta veza Zadra i Kalendara svetoga Krševana, koji je dao veliki doprinos obilježavanju vremena i astronomskoj navigaciji u njezinim samim počecima.«

Za Orgulje – »valomat«

– Imena i brojke upisani po prstenu koji okružuje instalaciju na rivi – Pozdrav Suncu, dio su Kalendara svetoga Krševana, nastalog u Zadru i pronađenog 1964. godine u Bodleian Library u Oxfordu. Datiran u 1292. ili 1293. godinu, među najstarijim je takvim dokumentima na svijetu i moguće prvi u kojemu su astronomski podaci pisani arapskim brojkama. Uz kalendarski dio s blagdanima i imenima svetaca, ima i astronomski dio koji prikazuje efemeride sunca, koordinate nebeskih tijela, njihove kutne udaljenosti od određenih nepokretnih ravnina, pravaca ili točaka, stoji u objašnjenju na internetskim stranicama TZ Zadra.

Međutim, postavlja se pitanje zašto ovo objašnjenje nije napisano na info panou ili nečem sličnom i postavljeno u neposrednoj blizini Pozdrava Suncu tako da posjetitelji mogu pročitati i shvatiti o čemu se radi i u što to oni zapravo gledaju.

Na Morskim orguljama i Pozdravu Suncu svakodnevno susrećemo brojne turiste koji su došli vidjeti te atrakcije i svi su redom oduševljeni viđenim.

– Dolazimo iz Španjolske, iz Galicije, i na proputovanju smo hrvatskom obalom. Za Zadar i ove atrakcije smo pročitali u časopisu Lonely Planet i moramo reći da nam se jako sviđaju, kao i cijeli grad. Orgulje su nas se posebno dojmile, nevjerojatne su i iznenađujuće jer možeš staviti noge u more i uživati u prekrasnom zvuku kojeg more proizvodi. Pozdrav Suncu je ok, ali izgleda da treba doći navečer da bi ga se doživjelo, rekli su Lara Vivero i Marcos Sanluis, koje smo sreli na Morskim orguljama.

Tamo je bila i jedna obitelj iz Čakovca koji su oduševljeni viđenim, ali i zbunjeni jer nisu znali što zapravo Pozdrav Suncu predstavlja i što zapravo gledaju.

– Mislimo da bi ovdje trebao biti neki »valomat« koji bi uvijek radio valove tako da Morske orgulje uvijek sviraju. A što se tiče Pozdrava Suncu upravo pokušavamo shvatiti što ovo sve znači. Mislimo da bi ovdje trebao biti nekakav info pano na kojem bi sve trebalo biti objašnjeno, rekli su nam.

Kriva kriza

Gunter i Christiane Holzbauer, par iz Njemačke trenutno boravi u kampu u Zatonu, a na izlet u Zadar došli su biciklima.

– Ovo je vrlo lijepo, prvi put smo u Zadru i sviđa nam se što smo vidjeli. Za Morske orgulje smo doznali u Zatonu u turističkom vodiču i odlučili smo doći do Zadra i posjetiti ih. Međutim, sad shvaćamo da smo trebali doći uvečer, kad je doživljaj zasigurno još bolji, zaključili su.

O ovome smo razgovarali i sa Zvonkom Šupom, direktorom TZ Zadra koji nam je potvrdio da je svjestan potrebe postavljanja nekakvog info panoa ili nečeg sličnog, gdje bi turisti mogli dobiti informacije o atrakcijama koje gledaju ili slušaju.

– Razmišljali smo o postavljanju nekakvog info panoa ili nečeg sličnog i o tome smo razgovarali s autorom tih atrakcija Nikolom Bašićem koji se slaže da nađemo neko rješenje. Također, za postavljanje takvog panoa moramo imati suglasnost i Zavoda za zaštitu spomenika, rekao je Šupe i dodao da su razmišljali o postavljanju neke vrste mini objekta u kojeg bi smjestili info pult, ali da prvo trebaju uskladiti sve strane pa tek onda krenuti u realizaciju. Na pitanje da je zapadni dio rive uređen prije gotovo pet godina i da od tada još ništa nije napravljeno rekao je da je za to kriva kriza.

A dok kriza ne prođe i dok se ne realizira nekakav info pano turisti će i dalje zbunjeno gledati u pod i tražiti objašnjenje za latinske natpise i znakove iz grčkog alfabeta koji su ugravirani u prstenove oko planeta.

Izvor: Zadarski list