fbpx

“VLADA ČINI SVE ZA POVRATAK GOSPODARSKOG RASTA PRVI PUT NAKON 2008.” Guverner HNB-a Vujčić za Bloomberg

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u intervjuu za Bloomberg kazao je da Vlada čini sve potrebno za povratak gospodarskog rasta prvi put nakon 2008. godine.

Napori u zadnjih šest mjeseci u restrukturiranju državnih tvrtki i unaprijeđivanju poslovne klime trebali bi pomoći Hrvatskoj u iskorištavanju prednosti ulaska u Europsku uniju, kazao je Vujčić.

– Vlada je odabrala pravi put što se tiče strukturnih reformi. Učinjen je korak naprijed u odnosu na 2012., kad se previše oslanjalo na javne investicije – rekao je guverner.

Bloomberg u tekstu napominje da je hrvatska ekonomija, uslijed ekonomske krize koja je zadesila Europu, izgubila oko 80 posto izravnih stranih investicija, te podsjeća da je Europska komisija 3. svibnja Hrvatskoj za ovu godinu predvidjela pad BDP-a od 1 posto.

Vujčić, koji je došao na mjesto bivšeg guvernera Željka Rohatinskog prošlog srpnja, vladu je optuživao za neučinkovitost i optuživao je zbog sporosti u provedbi reformi.

Hrvatska bi “što prije” trebala postati dio Europske unije, jer je gotovo tri četvrtine štednji u eurima, rekao je Vujčić za Bloomberg.

Izvor: Jutarnji list