fbpx

VLADIMIR ZAGOREC USKORO IZLAZI NA UVJETNU SLOBODU Odslužio je 2/3 kazne i ocijenjen je najboljim ocjenama

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, uskoro će izaći na uvjetnu slobodu, doznaje se od njegove braniteljice Višnje Drenški Lasan koja nije željela otkriti kada će njezin branjenik izaći iz kaznionice u Glini.

“Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa usvojilo je početkom ovoga tjedna molbu mog branjenika koji će uskoro na uvjetnu slobodu”, potvrdila je Hini Zagorčeva odvjetnica.

Istaknula je kako odluka o Zagorčevom uvjetnom puštanju “ničim ne odudara” od drugih odluka Povjerenstva od kojega zatvorenici mogu tražiti uvjetni otpust nakon izdržane dvije trećine kazne.

Zagorec je u zatvoru od početka listopada 2008., kad ga je Austrija izručila zbog suđenja za zloporabu položaja i ovlasti, to jest krađe dragulja iz sefa MORH-a 2000., kad je odlazio s dužnosti pomoćnika ministra. U ožujku 2009. zagrebački Županijski sud nepravomoćno ga je osudio na sedam godina zatvora i oduzimanje imovine u vrijednosti od pet milijuna američkih dolara, to jest 39,4 milijuna kuna, koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Vrhovni je sud tu odluku potvrdio u studenome 2009., nakon čega je nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odličja.

Do travnja prošle godine Zagorec je bio na ženskom odjelu zatvora u Remetincu, a potom je prebačen u kaznionicu zatvorenog tipa u Glini. Zbog zdravstvenih razloga jedno je vrijeme ponovno bio u Remetincu, a odluku Povjerenstva dočekao je u Glini.

Njegova odvjetnica napomenula je da je Zagorec kao zatvorenik “ocijenjen najboljim ocjenama” te da je zatvorske i izvanzatvorske pogodnosti uredno koristio, pa je odluka Povjerenstva bila logična. Dodala je da će se Zagorec na slobodi morati javiti nadležnoj policijskoj postaji i redovito kontaktirati suca izvršenja.

Povjerenstvo za uvjetni otpust sastaje se nekoliko puta godišnje, a čine ga dva suca Vrhovnog suda, predstavnik državnog odvjetništva, predstavnik Središnjeg ureda za zatvorski sustav te sudac izvršenja. Uvjetni otpust sudac izvršenja može opozvati u slučaju da osuđenik počini novo kazneno djelo ili ako se neopravdano nepridržava određenih obveza.

Unazad tri godine niz “zvučnih imena” pušten je na uvjetnu slobodu, od Mirka Norca, Hrvoja Petrača i Leona Sulića do Hrvoja Žužića i Fikreta Abdića

Izvor: Jutarnji list