fbpx

Volonterka iz Zadra: Najteže mi je kad se žrtva rasplače. Tada zašutim!

Više od 14 tisuća svjedoka pozvanih da svjedoče na sudu u kaznenim predmetima, u proteklih šest godina primilo je pomoć i savjetovanje sedam hrvatskih ureda za podršku žrtvama i svjedocima u okviru projekta koji provode Program UN-a za razvoj (UNDP) i Ministarstvo pravosuđa.

Za svoj doprinos u pružanju pomoći svjedocima nagrađeno je sedmero volontera iz sedam hrvatskih gradova, a priznanja su im uručili ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton. Među nagrađenima je i Petra Surać iz Zadra, koja je u Uredu za podršku svjedocima na Županijskom sudu u Zadru volontirala pune tri godine.

– Bilo je svega, ali najteže mi je bilo raditi sa žrtvama obiteljskog nasilja. U većini slučajeva žrtve odmah počnu plakati. U tom trenutku najčešće šutim, čekam da se žrtva sama otvori, a onda – slušam. Kada shvatim da je pravo vrijeme, uspostavljam prvu neformalnu komunikaciju, što je vrlo teško jer je mi kao volonteri ne smijemo sa svjedocima razgovarati o njihovu kaznenom predmetu.

Razgovaram s njima polako, korak po korak, najprije o nekakvim stvarima koje nemaju veze sa njihovim predmetom, a onda ih postupno krenem upućivati u to što ih očekuje u kaznenom postupku, od ulaska u sudnicu, pa nadalje – kaže 32-godišnja zadarska pravnica koja je prije pola godine primljena na stručno osposobljavanje u zadarski Centar za socijalnu skrb.
Mnogo sam naučila…

Oglas za zapošljavanje volontera u Uredu za podršku žrtvama i svjedocima vidjela je na oglasnoj ploči Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u trenutku kada nije imala posao.

– Oglas me jako zainteresirao, zbog izazova, a bio je i blizak mojoj pravničkoj struci, pa sam se odmah javila i nakon edukacije dobila mogućnost da pružam pomoć svjedocima. Zapravo sam osobno tek tada vidjela koliko smo mi potrebni – pojašnjava. Iako sada ne volontira jer odrađuje pripravnički staž u Uredu predsjednika Općinskog suda u Zadru Željka Rogića, kaže kako jedva čeka ponovno “uskočiti“ u volonterske vode.

– Naučila sam puno toga ne samo o ljudima i kaznenom postupku već i o samoj sebi. Riječ je o neprocjenjivu iskustvu koje će mi pomoći i u životu i profesiji kojom se namjeravam baviti – kazala je Petra koja je u tri godine volontiranja pružila pomoć nebrojenom broju svjedoka. Pripremala ih je na suočenje s okrivljenikom, te im ublažavala stres svjedočenja na sudu.

– Najčešće je tu prvobitni strah od same institucije, pa sve do straha od okrivljenih. Ulažemo velike napore kako bismo žrtvu pripremili za susret s nasilnikom u sudnici, te je pripremili na pitanja koja mogu očekivati od tužiteljstva, ali i od branitelja nasilnika. Žrtve su u najvećem broju slučajeva blokirane i u šoku – kaže Petra Surać.

Besplatni telefon

Za svoj doprinos pokretanju besplatne telefonske linije za žrtve zločina na jedinstvenom broju za cijelu Europsku uniju 116-006, koja će biti aktivirana 15. srpnja, nagradu je primila i Zrinka Tustonjić iz Zagreba. Uvođenje besplatne telefonske linije, jedinstvenog broja 116-006 za područje cijele Europske unije, pomoći će upravo osobama koje ne žive u blizini postojećih sedam županijskih središta, te nisu u mogućnosti osobno doći do ureda i raspitati se o svojim pravima i obvezama.

 Izvor: Slobodna Dalmacija