fbpx

Za 45 dana oko Starog kontinenta

Ante Zekanović ima 30 godina i živi u Krnezi. U utorak je krenuo na put dug 45 dana po Europi, a proći će ga – na motoru. Proputovat će Mađarsku, Slovačku, Češku, Njemačku, Veliku Britaniju, Irsku, Belgiju, Belgiju, Francusku, Lihtenštajn i Italiju. Jučer je Ante krenuo s Krka odakle ga je na put ispratio i njegov sponzor.

Od početka ideje za ovo putovanje je, kaže, u glavi imao motor, sebe i cestu.

– To je sloboda, kad pomislim na ovaj put to je prvo na što me asocira.

Dosad je proputovao gotovo cijeli svijet. Kao pomorac, plovio je naokolo nekoliko godina i obišao sve naseljene kontinente, osim Južne Amerike.

Nosit će jako malo stvari, samo ono osnovno. Nekoliko komada odjeće, higijenske potrepštine i karta Europe – to je to.

– Nosit ću i šator, planiram spavati vani kad mi se za to ukaže prilika, kaže Ante dodajući kako će smještaj tražiti usput.

– Nastojim tražiti preko Couchsurfinga na koji sam se prijavio, a budući sam katolik planiram zakucati i na vrata crkava i samostana kojima se nađem u blizini i nadam se da će me primiti. Putniku svak’ otvara vrata, tako bi barem trebalo biti. Barem ja bih…

Kaže da ga na putu ne zanimaju previše gradovi i mjesta, nego ljudi. Sponzor za ovo putovanje mu je velikodušno pristao biti Dino Jakovljević koji je na čelu Kymco grupacije u Hrvatskoj. Na put je krenuo njihovim motorom People S50, a za gorivo mu je na raspolaganju 8.000 kuna.

– Kažu da je svaki put bez cilja uzaludan put, a meni je samo putovanje cilj. To mi je jedini cilj. U životu sam proživio neke stvari, u jednom sam trenutku promijenio cijeli život, način, stil, kako god. Floskula je to da treba živjeti svaki dan kao da je posljednji, jer moraš raditi kompromise, ali ako doživiš starost onda trebaš imati nešto za reći unucima. A ne samo – radio sam u tvornici 30 godina i to je to.

Izvor: Zadarski list