fbpx

Zadranke prvakinje Hrvatske bez poraza

Zadranke su turnir osvojile sa šest pobjeda u isto toliko utakmica, a posebno dramatično bilo je u finalu u kojem je Zadar pobijedio Vodice

Igračice Škole košarke Zadar prvakinje su Hrvatske u kategoriji do 12 godina (2001. godište i mlađe). Zadranka Nika Jelenković proglašena je najboljom igračicom turnira, a uz Anu Mandić je i u najboljoj petorki. Završni je to epilog jedanaestoga Otvorenog PH održanog u zagrebačkom naselju Dubrava od 17. do 19. lipnja. U ženskoj konkurenciji nastupilo je 16 ekipa koje su u prvoj fazi natjecanja bile podijeljene u četiri skupine. Posljednji put Zadar je kategoriji do 12 godina prvo mjesto u Hrvatskoj osvojio s generacijom 1992., tada kao Škola košarke “Leonardo Bajlo”. Generacija 1993. na PH osvojila je drugo, a generacija 1999. četvrto mjesto.

Zadranke su turnir osvojile sa šest pobjeda u isto toliko utakmica, a posebno dramatično bilo je u finalu u kojem je Zadar pobijedio Vodice. Igračice Marije Sipine su bile u vodstvu sve do 41:40, a onda je Bruna Obratov pogodila za vodstvo Vodica 42:41. Ena Gardijan je potom dovela Zadar u vodstvo 43:42. Obratov u sljedećem napadu Vodica ne pogađa, a skakački raspoložena Zadranka Ana Mandić upisuje još jedan skok, od sveukupno 10. Osvaja loptu koju potom gubi Anđela Oštrić, no loptu gubi i Vodičanka Martina Jurić. Sljedeći napad Zadar nije iskoristio zbog isteka vremena. Vodice uzimaju time out poslije kojeg Obratov ponovno dovodi svoju ekipu u vodstvo 44:43.

U novom napadu Gardijan je šutirala, promašila i opet uhvatila loptu. Na Mandić je napravljen prekršaj i ona je s crte slobodnih bacanja pogodila samo jednom za 44:44. Nakon promašenog drugog bacanja loptu je u napadačkom skoku osvojila Oštrić i dodala za Mandić, koja nije pogodila. Gardijan je opet u ofenzivnom skoku pokupila loptu, a Martina Jurić pravi prekršaj nad njom. Gardijan koristi jedno slobodno bacanje i, ispostavit će se, postavlja konačni rezultat – 45:44 za Zadar. Iva Bošnjak je, nakon što je Gardijan promašila drugo bacanje, napravila obrambeni skok ali je izgubila loptu kao i Zadranka Anđela Žugić poslije nje. Žugić pravi prekršaj nad Obratov koja staje na crtu slobodnih bacanja. Vjerojatno i zbog velike rezultatske odgovornosti, koju je imala u rukama, Obratov promašuje oba slobodna bacanja. Gardijan hvata loptu poslije promašenih bacanja, ali pravi pogrešku i gubi je. Bošnjak je tricom pokušala u posljednjim trenucima utakmice donijeti Vodicama pobjedu, ali je promašila. Titula državnih prvakinja U-12 tako je otišla u Zadar. Izvor: www.zenska-kosarka.com

Za Zadar su nastupile: Nika Jelenković, Antonela Domijan, Hana Rudić, Marijeta Domijan, Emilia Martinolić, Ena Gardijan, Anđela Oštrić, Ana Mandić, Karmen Pleslić, Anđela Žugić. Trenerica: Marija Sipina.

Izvor: Zadarski list