fbpx

Zagreb pride danas korača u ime svih obitelji: Povorka ponosa u 14 sati kreće s Trga žrtava fašizma

U ime svih obitelji ulicama Zagreba koračat će danas povorka ponosa. Zagreb pride pod duginim bojama kreće u 14 sati s Trga žrtava fašizma.

“Ovo je zemlja svih nas – i transseksualnih i biseksualnih osoba, gejeva, lezbijki, tradicionalnih obitelji i onih koje to nisu” – poruka je sudionika Zagreb pridea koji će po 12. puta ponosno koračati ulicama Zagreba, kaže Marko Jurčić.

“Poruka je: ostajemo, ne odustajemo. Zalagat ćemo se i boriti za ravnopravnost svih ljudi. Smatramo da je ovo zemlja u kojoj svatko ima pravo biti i imati jednake šanse da ostvari svoju sreću i dobrobit u zaštiti svojih obitelji”, kaže Jurčić.

Od Vlade traže da do kraja godine donese Zakon o životnom partnerstvu, a onima koji im to osporavaju poručuju. “Da se nikoga ne bojimo i imamo se pravo zaštiti od političkih inicijativa i lobija koji bi htjeli podijeliti hrvatske građane na one vrijedne i one manje vrijedne”, poručuje Jurčić.

Povorka će krenuti od Trga žrtava fašizma, ulicama grada do Trga bana Jelačića, a središnja proslava je na Zrinjevcu gdje će i ove godine dodijeliti nagradu za homofrenda i homofoba te LGBT osobu godine.

ruta2013zagrebpridepress

U 14 sati je početak okupljanja na Trgu žrtava fašizma. Od 15 do 16 sati Povorka ponosa kreće se centrom grada, ulicama: Račkoga – Trg hrvatskih velikana – Jurišićeva – Trg bana Jelačića – Ilica – Gundulićeva – Varšavska – Ulica Petra Preradovića – Teslina – Trg Nikole Šubića Zrinsko (park Zrinjevac). Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke i obraćanje građanima s porukama ovogodišnjeg Zagreb Pridea. U 16.30 sati održat će se Javni skup “Ovo je zemlja za sve nas!” i prigodni govori u Parku Zrinjevac, a od 17 do 19 sati održat će se zabavni program i koncert. Večernji i noćni program održat će se u AKC Medika, Pierottijeva 11 s Pride Partycipacijom (od 22 sata).

“Danas koračamo u ime svih obitelj! Ovo je zemlja za sve nas!”

“Zadnjih smo tjedana ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. Danas u Povorci ponosa želimo to i pokazati tako što ćemo svi zajedno – lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne, biseksualne i queer osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama – koračati u ime svih obitelji. Mi se želimo oduprijeti svakoj podjeli, svakoj diskriminaciji i svakom poniženju i napadu.

To da je ovo zemlja za sve nas znači da ova Povorka ponosa nije ni protiv koga, ni protiv ijednog našeg sugrađana ili sugrađanke, ni protiv jednog čovjeka, čak ni protiv onih koji nas preziru i mrze i koji bi nas htjeli svesti na građane drugog reda.

Ovo je zemlja za sve nas i ova Povorka jest za sve nas – koji smo gej ili strejt, lezbijke ili samci, samohrani roditelji ili bračni parovi koji idu na umjetnu oplodnju, za muškarce s vaginom, za žene koje se žele pravedno i jednostavno razvesti, za one koji pišu ćirilicom i za one koji se služe latinicom, za tradicionalne obitelji i za one koji to ne žele biti. Zagreb Pride nikada nikoga ne isključuje i neće, jer smo, naprosto, jedni drugima ljudi”.

Poruka Vladi RH

“Vladi RH poručujemo samo jedno: ne pristajemo i neće pristati ni na što ispod priznavanja našeg punog ljudskog i obiteljskog dostojanstva, slobode i zaštite naših obitelji i naše djece.

Zagreb Pride oduvijek se borio i nastavit će se boriti, danas, i ako bude trebalo idućih deset godina, za punu bračnu i obiteljsku jednakost svih lezbijskih i gej parova.

Poručujemo vam još jednom: mi već jesmo obitelji, djecu već imamo i imat ćemo je, bez obzira kako nas nazivali ili htjeli prihvatiti tu životnu istinu ili ne”, poruka je organizatora i sudionika Zagreb Pridea.

Tema i slogan

Tema ovogodišnjeg Pridea je obrana Ustava RH, a slogan je “Ovo je zemlja za sve nas”.

“Poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti”. (iz Proglasa XII. Povorke ponosa Zagreb Pride 2013 – “Ovo je zemlja za sve nas”).

“Dugogodišnjim zalaganjima pojedinaca i udruga Povorke ponosa postale su festivali različitosti i tolerancije te smatramo da su pomaknule naše društvo u pravom smjeru”

Povorku ponosa podržala je i stranka Za grad, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Povorka ponosa je vrlo važan događaj kojim se želi podsjetiti na neravnopravnost istospolnih parova u našem društvu. Stranka ZA GRAD podržava svako nastojanje da grad Zagreb postane tolerantniji, pa stoga podržavamo i ovaj simboličan čin kojim se udruge bore za društvo koje neće osuđivati već poštivati različitost i u kojem će različiti biti jednakopravni.

Dvanaesta Povorka ponosa, koja se ove godine održava pod sloganom “Ovo je zemlja za sve nas”, temelji se na zagovaranju jednakosti, dostojanstva i ravnopravnosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba i njihovih obitelji. Upravo se za takav odnos društva prema manjinskim zajednicama zalaže i stranka ZA GRAD kojoj je pravo na slobodu izbora jedna od temeljnih odrednica Statuta.

“Dugogodišnjim zalaganjima pojedinaca i udruga Povorke ponosa postale su festivali različitosti i tolerancije te smatramo da su pomaknule naše društvo u pravom smjeru. Stranka ZA GRAD zalaže se za bolje upravljanje gradom i davanje glasa građanima, no komplementarno tome je i zalaganje za tolerantan grad koji njeguje različitosti, poštuje ljudska prava i slobodu izražavanja različitih stavova. Zato podržavamo održavanje Povorke ponosa u organizaciji Udruženja Zagreb Pride kao iskaz nastojanja da se izgradi ravnopravno društvo, temeljeno na zaštiti manjina, nenasilju i toleranciji. Vidimo se u 14 sati na Trgu žrtava fašizma”, poručuju iz stranke.

Uza sve navedeno, Povorka ponosa svakako je i jasan primjer participacije građana za koju se Stranka zalaže od samih početaka svoga djelovanja. Dobar početak političkog dijaloga svakako je i isticanje isticanje triju zastava duginih boja, međunarodnih simbola LGBT i Pride pokreta, i jedne zastave Zagreb Pridea, koje vijore na Trgu bana Jelačića. Tu simboličku poruku, kojom se pokazuje da je Zagreb grad svih njegovih građana, a Hrvatska zemlja svih njenih stanovnika, u kojima bi svi trebali živjeti slobodni od diskriminacije i neravnopravnosti, stranka ZA GRAD također potpisuje i potpuno podržava.

Povorci, koja će nakon okupljanja na Trgu žrtava fašizma proći kroz centar Zagreba i završiti u parku Zrinjevac, pridružit će se članovi, simpatizeri i volonteri stranke”.

Izvor: Index.hr