fbpx

Zašto Islanđani važu članstvo u EU: Ne žele žrtvovanje suvereniteta i žele kontrolu nad svojim ribarstvom!

Vijest da je Island odustao od pregovora o članstvu u Europskoj uniji, u Hrvatskoj – zemlji koja grozničavo trči u ovu zajednicu, pobudilo je zanimanje i znatiželju pa smo se raspitali kod kolega na Islandu kako stvari stoje.

Islandsko odustajanje u Bruxellesu je priopćio ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson, dok je povjerenik za proširenje unije Štefan Füle odluku komentirao kao vlastiti poraz, iako nije sve još gotovo.

“Iako je proces pregovora zaustavljen, nije potpuno otkazan”

Novinar islandske radiotelevizije Sveinn Guðmarsson Media Servisu je rekao kao država nije posve odustala od Europske unije.

“Nova vlada rekla je da će pauzirati sve pregovore s Europskom unijom dok se ne održi referendum o tome kako nastaviti. Problem je što nisu dali naslutiti kada bi se referendum trebao održati. Većina misli kako će odugovlačiti sa referendumom vjerojatno do kraja mandata. Tako da, iako je proces pregovora zaustavljen, nije potpuno otkazan”, rekao je Guðmarsson koji napominje da je islandsko koketiranje s eurointegracijama uvelike uvjetovano financijskom krizom.

“Obećanje o usvajanju eura navele je tada parlament da podnese zahtjev za članstvom. Druga strana, koja je sada na vlasti, smatra da bi članstvom u EU žrtvovali velik dio svojeg suvereniteta. Osobito naglašavaju da Island ne bi imao kontrolu nad svojim ribarstvom što je ključno za naše gospodarstvo”, dodaje.

“Većina Islanđana je protiv EU, ali većina istovremeno želi da se pregovori dovrše i da se vidi kakav se dogovor može postići s EU”

Kada se radi o mišljenju Islanđana – ono je paradoksalno, napominje Guðmarsson. “Većina Islanđana je protiv EU, ali većina istovremeno želi da se pregovori dovrše i da se vidi kakav se dogovor može postići s EU. Posljednje istraživanje pokazalo je da Island treba barem dovršiti pregovore i onda dogovor staviti na referendum”.

Zanimalo nas je i kako se Island pored priče s EU oporavlja od financijskog sloma. “Danas se Island sasvim dobro oporavlja dok su problemi u EU još jako veliki, osobito u eurozoni. Stoga članstvo u Europskoj uniji ljudima više nije tako primamljivo. A kako sam spomenuo suverenitet, malo su skeptični o reguliranju pravila u vlastitoj zemlji i zakonima koji bi dolazili iz Bruxellesa”.

Ako nam Island još nije dovoljno čudan valja podsjetiti da su građani ove zemlje prijedloge novog Ustava davali putem društvene mreže. I na kraju nikome dobronamjernom nisu ništa zabranili.

Izvor: Index.hr