fbpx

Zdravstvo u kolapsu, ljudi umiru: Zašto nije bilo liječnika u umaškom Domu zdravlja?

Nevjerojatna tragedija i nevjerojatna pljuska zdravstvenom sustavu. Ovaj je slučaj još jedan dokaz strašnog problema zdravstvenog sustava, dokazuje da je periferija uvijek zakinuta u odnosu na centar”, komentare je novinarke Nataše Škaričić koja već godinama prati zdravstvo u Hrvatskoj.

Sinoć je u Dnevniku 3 HTV-a gostovala i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba Bujević koja je kazala kako je inspekcija već započela istragu u umaškom Domu zdravlja.

Prva ekipa bila je kod osobe koja se onesvijestila u wellnessu, druga kod djeteta koje je palo s tri metra visine

“Dozvolite mi da prvo izrazim iskrenu sućut obitelji. Mi smo tijekom popodneva započeli izvanredni inspekcijski nadzor s obzirom na događaj. O rezultatima sada ne mogu kazati ništa jer nas očekuje razgovor sa svima onima koji su sudjelovali u ovom nemilom događaju, zatim nas očekuje pregled rada ostalog dijela zdravstvenog sustava u Umagu, a zamolit ću i članove obitelji Klaj da me prime”, kazala je Grba Bujević.

“U vrijeme poziva obitelji Klaj oba tima Hitne pomoći su bila na terenu. U prvom slučaju se radilo o osobi bez svijesti u jednom wellness centru, a u drugom o djetetu od tri godine koje je palo s tri metra visine i prevoženo je hitno u Izolu”, rekla je Grba Bujević.

Ravnateljica ne zna je li u trenu dolaska obitelji Klaj trebalo biti liječnika u Domu zdravlja!?

Komentirajući činjenicu da u trenutku dolaska obitelji Klaj u Dom zdravlja, tamo nije bilo niti jednog jedinog liječnika, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu rekla je kako u “ovom trenu ne može reći je li trebalo biti liječnika u umaškom Domu zdravlja”.

Na pitanje je li reorganizacija Hitne pomoći problem, ravnateljica odgovara kako je reorganizacija započela upravo zato da bi bila bolja i učinkovitija. “U ovom konkretnom slučaju se ne radi o problemu reorganizacija Hitne medicinske službe”, zaključila je ravnateljica.

Podsjetimo, 74-godišnjakinja iz sela Jeci umrla je ispred zaključanih vrata umaške Hitne pomoći jer u Domu zdravlja nije bilo nikoga tko bi joj pomogao! Dok je njen sin trčao po Domu zdravlja tražeći liječnike, ona je umirala. Pokušale su joj spasiti život dvije medicinske sestre i mladi liječnik iz stacionara za turiste, ali nisu uspjeli. Hitna pomoć s potrebnom aparaturom stigla je prekasno.

Izvor: Index.hr