fbpx

Zrmanja među sedam riječnih čuda Hrvatske

Za osnovnoškolce i srednjoškolce organizira se predavanje o Zrmanji koje održavaju predstavnici udruge studenata biologije BIUS, a tom će prilikom i prezentirati rezultate istraživanja koja su radili na Zrmanji i okolnom području

U povodu ulaska Hrvatske u EU kampanjom „Mjesec hrvatskih rijeka – 7 riječnih čuda” WWF želi podignuti svijest o važnosti hrvatskih rijeka, a Javna ustanova „Park prirode Velebit” uključila se u kampanju aktivnostima na Zrmanji.

Na relativno malom području Hrvatska ima iznimno očuvane prirodne ljepote i visoku biološku raznolikost u odnosu na ostale članice Europske unije, kojima treba pokazati kakve prirodne bisere EU dobiva sa svojom novom članicom.

Kroz „Mjesec hrvatskih rijeka” WWF predstavlja „Sedam riječnih čuda Hrvatske”, koji se ističu zbog svoje bogate biološke i krajobrazne raznolikosti. Muru, Dravu i Dunav kao bisere kontinentalne Hrvatske; Savu s najvećim nizinskim poplavnim šumama i iznimnim primjerom ljudske prilagodbe poplavama; Zrmanju od koje svi ostaju bez daha; Neretvu kao jako vrijednu i zanimljivu smaragdnu rijeku te Omblu, najkraću rijeku Hrvatske čiji je izvor centar špiljske biološke raznolikosti Dinarida.

Kampanja je dio međunarodnog projekta čiji je glavni cilj promocija održivog upravljanja prekograničnim riječnim sustavom Dunava, Drave i Mure. WWF je ovim projektom doprinio proglašenju UNESCO-ova Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj te ulaže napore da se rezervat proglasi i u Sloveniji, Austriji i Srbiji.

Izvor: Zadarski list