fbpx

AUDI S3 KOMPAKTNA raketa spremna za lansiranje

Audijev kompakt teži svega 1395 kg, a s turbobenzincem od 300 KS stotku hvata za samo 4,8 s

Ispod prednjeg poklopca smješten je novi 2.0 TFSI s 300 KS, a stotka se hvata za svega 4,8 s… Ima li boljeg uvoda u priču o novom Audijem S3? Možda i ima, ali upoznati s prethodnom generacijom i iz ovih se brojki mogu iščitati štošta. Primjerice, da sada ima 35 KS više i da 100 km/h hvata gotovo punu sekundu brže. Riječ je tako o pravoj zvijeri, koja uvjerljiv nastup duguje i intenzivnoj kuri mršavljenja. Na vagi, naime, broji tek 1395 kg, što je 60 kg manje u odnosu na prethodnika (zanimljivo, 1,5 kg uštedjelo se samo novim smještajem žica kontrolnih jedinica).

No, kad ga prvi put vidite uživo, teško je primijetiti svu tu tehnološku raskoš. S3 nije dizajnerski razmetljiv, iako ima puno pravo biti. Međutim, čim se smjestite u sjedalo ispred mesnatog i sportski podrezanog upravljača, pričvrstite pojas i pokrenete novorazvijeni turbobenzinac s inovativnim sustavom ubrizgavanja i toplinskog upravljanja, odmah se naježite. Posebno ako snažnije nagazite papučicu gasa – tada se otvara elektromehaničke zaklopka na pregradnoj stijeni ispušnog sustava i stvara prodoran, sportski zvuk.

Ipak, više od svega oduševljava uglađen, a žestok rad motora, koji najvećih 380 Nm nudi u širokom rasponu od 1800 do 5500/min i već na niskim okretajima pršti od snage. A pritom je i štedljiv – umjerenom vožnjom prosjek se može spustiti čak i na 7 litara, no to je moguće samo ako svjesno odustane od snažnijeg pritiska na papučicu gasa. A to je teško. Izvrstan dojam ostavlja i 6-stupanjski S Tronic (serijski se isporučuje ručni, 6-stupanjski) s dvije spojke, koje se aktiviraju naizmjenično u djeliću sekunde i osiguravaju tečnu, gotovo rafalnu izmjenu stupnjeva.

Smješten na platformu MBQ, S3 čvrsto drži pravac neovisno o podlozi, što je zasluga i pogona quattro, s hidrauličnom višelamelnom spojkom. Priznajemo, u nekoliko navrata poželjeli smo izravniji upravljač i još čvršći ovjes, no na koncu smo se ipak prizvali pameti. Audi S3, unatoč silnoj snazi, ipak nije bolid za trkaću stazu, nego svestrani sportaš kojega je gušt stisnuti do kraja, ali se s njime ugodno može i po djecu u vrtić. Barem u izvedbi Sportback. Po pitanju cijena, zastupnik će ih objaviti uskoro.

AUDI S3

TEHNIČKI PODACI

Motor benzinski, TFSI

Obujam 1984 ccm

Snaga 221 kW/300 KS pri 5500/min

Moment 380 Nm pri 1800-5500/min

Mjenjač S tronic, 6 stupnjeva

Pogon na sve kotače, quattro

Najveća brzina 250 km/h

0-100 km/h 4,8 sekundi

Potrošnja 6,9 (7,0*) l/100 km

Izvor: Jutarnji list