fbpx

Avion u San Franciscu pao “u sklopu obuke”: Pilot nije imao licencu, vježbao je slijetanje!?

Pilot Boeinga 777 koji se jučer srušio na aerodromu u San Franciscu nije bio licenciran za letenje, već je pokušao sletjeti pod nadzorom instruktora u sklopu obuke, tvrde iz južnokorejske aviokompanije Asiana Airlines, a prenosi Reuters.

Lee Kang-kook, drugi najmlađi pilot od četvorice koja su se nalazila u avionu, imao je tek 43 sata iskustva upravljanja ovakvim tipom aviona. Posada je pokušala prekinuti proces slijetanja dvije sekunde prije nego što je avion udario u tlo i planuo.

Bio je to prvi Kang-kookov pokušaj slijetanja Boeingom 777 u San Franciscu, iako je drugim tipovima aviona sletio već 29 puta, potvrđuju iz južnokorejskog Ministarstva prometa.

Postavlja se pitanje što su tijekom slijetanja radili instruktori koji su morali preuzeti kontrolu kad je situacija postala kritična i treba li se uopće obuka vršiti u avionu s putnicima?

U nesreći su poginule dvije kineske šesnaestogodišnjakinje, a radi se o prvoj fatalnoj nesreći Boeinga 777 od prvog leta tim tipom aviona odrađenog 1995. godine.

Jednu od djevojčica pregazilo vozilo za spašavanje putnika?

Istražitelji nesreće provjeravaju mogućnost da je jednu od kineskih djevojčica pregazilo vozilo koje je pristiglo u pomoć putnicima.

Nadležni su u nedjelju potvrdili da je djevojčica pronađena u blizini aviona ozlijeđena na način koji upućuje na gaženje vozilom.

Gradonačelnik San Francisca Ed Lee opisao je situaciju nakon rušenje kao “vrlo kaotičnu” i s “puno dima”. U takvim uvjetima nije nemoguće da je djevojčica pregažena vozilom, no to još treba potvrditi istragom i obdukcijom.

Izvor: Index.hr