fbpx

Baković sudjelovao u krađi kasa i trezora

Milan Baković

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odlučilo je predati Milana Bakovića, 41-godišnjeg zadarskog poduzetnika i vlasnika tvrtke Zara nekretnine njemačkom pravosuđu. Do predaje, Baković koji se nalazi još od 1. srpnja u Istražnom centru Zadar, ostat će iza rešetaka sve do proteka žalbenog roka, odnosno slijedećih deset dana.

Ukinuta jamčevina

– Povodom europskog uhidbenog naloga vijeće je odlučilo odobriti predaju hrvatskog državljanina njemačkom pravosuđu u odnosu na 21 kazneno djelo počinjeno nakon 7. kolovoza 2002. godine. Sedam djela koja su počinjena prije tog datuma odbacili smo. Pregledali smo svu dokumentaciju, a stigla je i ona dopunska koju smo naknadno zatražili od Općinskog suda u Banbergu i zaključili kako su ispunjeni svi uvjeti za predaju, rekla nam je sutkinja Enka Moković dodavši kako je vijeće jučer ujedno i produljilo pritvor Bakoviću, no jamčevina koju mu je u iznosu od 4,9 milijuna kuna prvotno odredio sudac istrage, ukinuta je.

Moković je istaknula kako je vijeće predaju uvjetovalo tako što je od bavarskog suda zatražilo da Baković, ukoliko bude osuđen, kaznu izdržava u nekoj od hrvatskih kaznionica ali i da mu se ne može suditi za eventualna neka druga kaznena djela koja nisu obuhvaćena ovim europskim uhidbenim nalogom.

Teške krađe

Što se, pak, samih djela tiče zbog kojih će Baković sjesti na optuženičku klupu Općinskog sudu u Banbergu, pokrajina Bavaria, nitko nije želio govoriti budući da je u ovoj fazi postupak još uvijek tajan. Neslužbeno smo, međutim doznali kako je nastala mala pomutnja zbog razlika između našeg i njemačkog zakona te da ipak nije riječ o više oružanih pljački, već da je Baković kao jedan od članova bande u 28 navrata i nekoliko različitih gradova počinio kaznena djela koja bi po našem zakonu više odgovarala klasifikaciji “teška krađa”. Baković i njegova ekipa su se, kako doznhajemo, specijalizirali za kase u trgovačkim centrima, što je ujedno i bila njihova najčešća meta. Ukoliko se u sudskom postupku dokaže Bakovićevo sudjelovanje u svim tim razbojništvima, odnosno teškim krađama, mogao bi, kažu poznavatelji njemačkog sudstva, dobiti i više od deset godina zatvora.

Za svoju obranu Baković je angažirao zagrebačkog odvjetnika Ivana Stanića, koji je odmah jučer najavio žalbu na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru.

Izvor: Zadarski list