fbpx

Bez panike! Godišnje 3 do 7 ugriza crne udovice

Voditelj zaraznog odjela dr. Boris Đelalija ističe da imunološki zavod već godinama ne proizvodi protuotrov i da bolnice na obali već neko vrijeme rade na minimumu potrebnih protuotrova. Zadarska opća bolnica trenutačno ima samo jedan serum protiv ugriza najotrovnijeg pauka, ali stižu još 4 doze što je dovoljno za sezonu.

Godišnje se na području Zadarske županije dogodi od tri do sedam ugriza crne udovice. Imunološki zavod već godinama ne proizvodi protuotrov, zalihe su odavno potrošene, a bolnice na obali već neko vrijeme rade na minimumu potrebnih protuotrova. Primjerice, Zadarska opća bolnica trenutačno ima samo jedan serum protiv ugriza najotrovnijeg pauka, ali voditelj zaraznog odjela dr. Boris Đelalija ističe da su još 4 doze naručene, što je dovoljno za turističku sezonu.

“U vezi seruma najprije da vam kažem, mi u zadarskoj bolnici imamo jednu dozu za jednog bolesnika, ukoliko se dogodi ugriz pauka crna udovica, s te strane možemo biti relativno mirni. Ali dobra je vijest, koju smo dobili jutros da je u tijeku nabava još 4 doze, i to unutar nekoliko dana, znači mi ćemo time biti osigurani za ovo ljeto”

Izvor: HRT Zadar