fbpx

Bobočka na Zadarskom kazališnom ljetu

U četvrtak 11. srpnja u 21.30 sati, u dvorištu Providurove palače gostuje Kazalište Moruzgva iz Zagreba s predstavom Miroslava Krleže – Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza.

Redatelj predstave je Ivan Leo Lemo, a uloge tumače Ecija Ojadanić i Alan Miličević. Adaptaciju romana “Povratak Filipa Latinovicza” uradila je Ana Tonković Dolenčić.

Ulogu Bobočke, te fatalne Krležine literarne persone, utjelovljuje Ecija Ojdanić, osnivačica kazališta Moruzgva i jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica koja se dosad dva puta okušala u Krležinim dramama i to kao Melita u “Ledi” i kao Anka u “Kraljevu.

Predstava “Bobočka ili drugih sto strana Filipa Latinovitcza” prilika je za sve kazališne sladokusce da pogledaju taj kultni roman iz drugog rakursa te da se upute na uzbudljivi rafting kroz kanjone rečenica jednog od naših najvećih pisaca.

Kazalište Moruzgva ovom predstavom obilježava osamdeset godina od kad je “Povratak Filipa Latinovicza” napisan.

Ksenija Radajeva Bobočka je centralni ženski lik u romanu Povratak Filipa Latinovića, ali i jedan od najfascinantnijih karaktera hrvatske književnosti uopće. Sva sazdana od proturječja smještenih u ekstremima mogućeg psihološkog registra jedne žene, ona je istodobno furiozna i destruktivna, strastvena i hladna, ali i duboko emotivna te suosjećajna. Tamni anđeo propasti i svjetlo nad provalijom. Putujući od radikalnih čulnih iskustava visoke produkcije do provincijske birtije na rubu egzistencije ostvaruje se bizaran niz koji običan život unapređuje u sudbinu i jedno lice čini izvanredno zanimljivim svakovrsnim čitanjima.

Bobočkina sudbina je i mala studija o slobodi, jedna od inačica teze da impuls za odbacivanjem svakoga civilizacijskog obzira vodi u (uvjetno rečeno) moralnu propast te postavlja pitanje je li sloboda cilj ili samo sredstvo. Ksenija Radajeva je zatočena u svom oslobađanju i čarobno snažna na liniji vlastite nemoći. Ona intuitivno, od djetinjstva osjeća da je samo mrtav čovjek slobodan od bilo kakve verzije života te je kod nje izvanredno stvarno isprepletena želja za životom i strast prema umiranju. Kao mnogi Krležini likovi i Bobočka marljivo radi na svim detaljima svoga uništenja, ali tek će je smrtonosni ugriz krezubog paralitika (da, Baločanski nema prednja dva zuba) konačno osloboditi od svih okvira, utišati buku nemira, neutažive pohote i prijezira. Tragikomično i potresno, snažno, uvijek proturječno – kvalitete su koje brišu granice formata, a samom transformacijom iz književnog u kazališno prizorište izranjaju i nove, možda nenapisane nijanse.

Iz prvog lica stvari izgledaju drugačije…, zapisala je Ana Tonković Dolenčić.

Izvor: Zadarski list