fbpx

Borba protiv rasizma: Twitter odaje privatne podatke svojih korisnika?

Twitter, jedna od najpopularnijih društvenih mreža, pristao je ustupiti privatne podatke svojih korisnika nakon dugotrajne pravne borbe.

Francuske su vlasti zatražile privatne podatke korisnika računa s kojih su stizale antisemitske poruke. Iako se Twitter dugo opirao, u petak su iz korporacije poslali obavijest u kojoj stoji da su, u skladu s važećim pravnim zahtjevom, ustupili podatke za koje sud tvrdi da pripadaju subjektima koji krše francuske zakone.

Cijeli slučaj započeo je krajem prošle godine kada su s računa #UnBonJuif (dobar Židov) i #UnJuifMort (mrtav Židov) počeli stizati žestoki izrazi rasne mržnje.

Francuski savez židovskih studenata pozvao je, uz potporu ostalih proturasističkih grupa, sud da od Twittera zatraži podatke koji bi mogli pomoći u kaznenom gonjenju prijestupnika.

Twitter se dugo opirao odavanju podataka, no u siječnju ove godine sud je donio odluku po kojoj je poznata društvena mreža dužna ustupiti podatke. Prije dva mjeseca Savez je podnio tužbu protiv Twittera koji je,usprkos nalogu suda, odbijao pružiti pomoć.

Nakon konačnog popuštanja, jučer su iz Twittera poslali poruku da će “nastaviti surađivati u borbi protiv rasizma i antisemitizma te da će poduzeti mjere kojima će olakšati istražiteljima pristup podacima korisnika koji krše zakon”.

Twitter je 2012. udovoljio zahtjevima njemačkih pravosudnih organa da se zamrzne račun jednoj neonacističkoj skupini.

Izvor: Index.hr