fbpx

Bračni par iz Slatine: Čeh je gradio na Viru uz našu pomoć, nismo prali novac

Zbog pranja novca u “carstvu bespravne gradnje” policija je u utorak kazneno prijavila 39-godišnjeg češkoga gospodarstvenika Wojciecha Smielaka, vlasnika tvrtke “Wojta projekt” sa sjedištem u Viru.

Višemjesečnom istragom koju je Odjel za organizirani kriminalitet Policijske uprave zadarske intenzivno provodio u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija, otkriveno je da je taj poznati češki biznismen novac od utaje poreza u Češkoj uložio u apartmane na otoku Viru. Smielak je od 2010. do 2012. investirao oko 15 milijuna kuna u “Paradise Resort Vanessa”, luksuzne apartmane s bazenom na virskom predjelu Prezida.

Uz pomoć bračnog para iz Slatine, Mate (61) i Đurđice Vanjhal (56), čiji su sin i nevjesta djelatnici tih apartmana, novac je prebacivan preko nekoliko europskih država s inozemnih računa bračnog para, dijelom na njihovo ime, a dijelom na račune za koje su imali punomoć.

Trag novca vodi i do Cipra

− Provedenim istraživanjem utvrđena je sumnja da je češki državljanin, uz pomoć dvoje pomagača, unio u Hrvatsku oko 15 milijuna kuna pribavljenih utajom poreza u Češkoj, te je dio uložio u turističku djelatnost na Viru. Protiv svih njih podnesena je kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela pranja novca − kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.

Smielak je počeo graditi na Viru prije dvije godine, kad je u Češkoj prijavljen zbog utaje poreza. Trag novca istražitelje je doveo do računa bračnog para iz Slatine, a oni su policiju doveli do − Vira. Novac iz Češke prebacivan je na njihove brojne račune, kojih je dio bio otvoren na Cipru.

− Mogu samo potvrditi da je čovjek tu ulagao opravdano, preko nas. O ostalom zasad ne bih htio govoriti, treba vidjeti kako će završiti cijeli slučaj i hoće li se tu moći što dokazati − kratko nam je kazao Mato Vanjhal, koji se prije nekoliko godina iz Slatine doselio s obitelji na otok Vir.

Apartmanski resort koji vodi njegov 30-godišnji sin Siniša našao se u središtu pozornosti javnosti prošle godine kad se u bazenu resorta utopio šestogodišnjak iz Češke. Dječak koji je toga dana s roditeljima došao na ljetovanje u nekoliko je minuta, koliko je bio sam, skinuo rukavice za plivanje i upao u bazen. Iako ga je 30-godišnjak odmah izvukao i reanimirao, dječak je nakon nekoliko dana preminuo u zadarskoj Općoj bolnici od posljedica utapanja.

Izvor: Slobodna Dalmacija