fbpx

BRITANCI DOBILI BUDUĆEG KRALJA Kate rodila dječaka, zvat će se George ili James?

Točno u 16:24 po lokalnom vremenu rođen je sin princa Williama i njegove supruge Catherine, budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva.

Već najraniji sati ponedjeljka odredili su ton koji će ovoga tjedna dominirati Ujedinjenim Kraljevstvom.

Nešto prije šest ujutro Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, u pratnji svoga supruga princa Williama stigla je u bolnicu svete Marije, u dijelu središnjeg Londona Paddington. Par je iz palače Kensington u petnaestak minuta udaljenu bolnicu prevezen bez policijske pratnje i bez pompe, što je u suprotnosti s atmosferom koja prati rođenje vjerojatno najočekivanije bebe u novijoj povijesti.

Ispred bolnice svete Marije već dva tjedna skupljaju se obožavatelji kraljevske obitelji, a na pločniku je niknuo medijski kamp koji je postao svojevrsna turistička atrakcija. Službenih obavijesti o datumu od kraljevske obitelji nije bilo, no veliki dan očekivao se sredinom mjeseca. I kraljica ga je očekivala s jednakim nestrpljenjem, čini se, budući da je neki dan izjavila da manje mari za spol djeteta, a više za njegov dolazak, kako bi mogla na godišnji odmor u svoj voljeni dvorac Balmoral u Škotskoj.

Napokon je kucnuo čas koji je iščekivala, a svijet je, preko kamera strpljivih reportera, uperio svoj pogled na privatno krilo bolnice svete Marije. Posljednji puta kada je rođenje jednog djeteta izazvalo takav obujam nacionalne histerije bio je prije 31 godinu, kada je na istome mjestu i u isto godišnje doba na svijet stigao princ William.

Trenutak u kojem ga je Lady Diana, u pratnji princa Charlesa, na vratima bolnice predstavila javnosti ostao je zabilježen u povijesti. Trenutak je to na koji su čekali novinari i obožavatelji ispred bolnice, sa svakim satom osjetno brojniji.

“Došli smo s Filipina kako bi obilježile ovaj veliki dan!”, kliču tri dame mašući britanskim i filipinskim zastavama. Nisu jedine egzotične članice publike; između Britanaca svih dobi okićenih bojama Union Jacka tu su i pokoji predstavnici zemalja Commonwealtha koji s velikim žarom prate sve vijesti vezane za kraljevsku obitelj.

Poput gospođe Janette, koja je, napominje, rođena iste godine kao kraljica Elizabeta II. “Od kada znam za sebe kraljevska obitelj je dio mog života.”, govori mi. Na istome mjestu našla se je u ljeto 1982. kada je u istom privatnom krilu bolnice rođen princ William. Na kraljičin rođendan obavezno slavi ispred Buckinghamske palače, a ispred Kensingtonske palače odlazi dva puta godišnje, na dan rođenja i smrti Lady Diane. “Ovo je povijesni dan. Svjedočimo rođenju praunuka naše kraljice, budućeg kralja ili kraljice naših Britanaca!”, govori.

Žali što zbog zdravstvenih tegoba stare dobi nije mogla čekati danima ispred bolnice u Paddingtonu. Poput Robina, umirovljenika koji je ovdje već dvanaest dana. Je li sretan što se napokon može vratiti u svoj dom? Jest, ali bitno da sve bude u redu s bebom. Nitko se nije žalio niti na visoke temperature kojima je jučer kulminirao londonski toplotni udar.

Već od prvih mutnih pogleda na ovaj svijet, beba Cambridge, kako joj tepaju Britanci, budući da nosi titulu princ Cambridgea, nije obična beba. Treći nasljednik trona, nakon svoga djeda princa Charlesa i oca princa Williama, jednog dana bit će monarh Ujedinjenog Kraljevstva, vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, čelna osoba Anglikanske Crkve, čelna osoba Commonwealtha, zajednice 54 zemalja i Državni poglavar šesnaest zemalja, njenih članica. Već u idućih nekoliko dana naći će se u prostorijama u koje gotovo nitko nema prilike zalaziti, u privatne odaje kraljice Elizabete II. To će sam po sebi biti povijesni trenutak.

Poslijednji puta kada je britanski monarh imao prilike upoznati svoga praunuka i nasljednika trona dogodio se prije 120 godina, kada je kraljici Victoriji predstavljen tada novorođeni Edward VIII. Povijesne niti su osebujne; kraljica Victoria, jedini monarh u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva koji je vladao duže od kraljice Elizabete II koja je prošle godine proslavila svoj Dijamantni jubilej, tada još nije znala da će Edward VIII abdicirati. Njegovo napuštanje krune, koju je po pravilu preuzeo njegov mlađi brat George VI direktno je utjecalo na činjenicu da je njegova, pak, starija kći danas kraljica Ujedinjenog Kraljevstva.

I prije svoga rođenja, mali princ u ekonomiju svoga kraljevstva, već je “ubrizgao” 100 milijuna funti, pretpostavlja se, ponajviše u obliku suvenira.

Ispred bolnice su stajali i predstavnici kladionica. Ako je vjerovati koeficijentima koji su rađeni prema tradiciji dinastije Windsorovih, velike su šanse da će se dječak zvati George ili James.

David Cameron događaj je opisao “vrlo uzbudljivim”, a čelna osoba Anglikanske Crkve nadbiskup od Canterburya Justin Welby preko Twittera je poručio: “Moje misli i molitve su uz Kate i cijelu obitelj.” Znatan broj obožavatelja tijekom dana se skupljao i ispred Buckinghamske palače gdje je po rođenju djeteta osvanula službena ploča s obavijesti, posljednji puta izložena prije više od tri desetljeća, kada je rođen princ William.

O tadašnjem rođenju kraljevske bebe princ Charles je napisao: “Rodilo se to malo stvorenje koje nam je pripadalo, iako se činilo da je pripadalo cijelome svijetu.” Štošta se promijenilo od tada, i unutar kraljevske obitelji i u svijetu uopće, ali intenzitet uzbuđenja ostao je isti, ako ne i dodatno povećan prisutstvom 24-satnih vijesti i društvenih mreža. Ovo je povijesni dan; održavanje tradicije, jedna od temeljnih zadaća britanske monarhije s ovim je događajem osigurana. Britancima je upravo predstavljen kralj koji će nasljediti prijestolje. Monarh koji će vladati Britanijom njihove djece, unuka i praunuka.

Izvor: Jutarnji list