fbpx

Detroit bankrotirao!

Detroit, nekadašnji simbol snage industrije SAD-a, postao je najveći grad u Americi koji je bankrotirao, javlja AP. “Motor City” u četvrtak je objavio bankrot nakon dugogodišnjeg pada populacije i proizvodnje automobila.

Bankrot bi mogao dovesti do otpuštanja javnih službenika i rasprodaje imovine, a vjerojatno je i podizanje cijena naknada te ograničavanje javnih usluga poput odvoza smeća ili čišćenja snijega.

Do bankrota je dovela depopulacija stanovništva u zadnjih 10 godina koju je pak uzrokovalo gašenje tvornica automobila, a zadnji udarac dao je pad prodaje automobila 2009. godine. U razdoblju između 2000. i 2010. godine Detroit je izgubio 250.000 stanovnika, a danas ih u gradu ima nešto više od 700.000 tisuća. Mnoge četvrti potpuno su prazne, a osnovne usluge su ukinute na nekim mjestima.

Proračunski deficit trenutno iznosi 380 milijuna dolara, a gradski dug doseže i 20 milijardi dolara. Zadnjih nekoliko mjeseci Detroit je svoje zaposlenike, njih 10,000, plaćao novcem iz državne potpore.

 Izvor: Index.hr