fbpx

Država protiv države: Fina tuži zadarski Trgovački sud

Tužba Financijske agencije protiv RH na Trgovačkom sudu u Zadru još jednom je pokazalo kako nepovezanost i neuređenost državnog sustava samo stvara troškove koje na kraju plaćamo mi porezni obveznici. Zbog slučaja u kojem država tuži državu, jer su svi upleteni u priču državne tvrtke i institucije, jučer su iz Splita u Zadar službeno doputovala dva činovnika FINA-e, sutkinja Ana Markač morala je zakazati raspravu na koju je morala doći zamjenica Državnoga županijskog odvjetnika Lidija Vitaljić.

Svi oni plaću dobivaju od novca poreznih obveznika i jučer su svoje vrijeme mogli iskoristiti daleko produktivnije nego na Trgovačkom sudu u Zadru.

Cijeli slučaj započeo je zbog toga što FINA od Trgovačkog suda u Zadru traži plaćanje 1.956,25 kuna zbog usluge pružanja financijskih informacija o pravnim osobama čije je poslovanje interesantno sudu. Nitko u cijeloj priči ne spori da uslugu treba platiti, jer je prikupljanje i obrada podataka košta, ali ipak da treba postojati uređeni mehanizam kojim će se to rješavati, a ne da se stvara predstava koju plaćaju građani.

Vrhunac cijele priče jučer u sudnici Ane Markač bio je kada je opunomoćenica FINA Svjetlana Dujčić tražila izuzeće sutkinje Markač, jer se smatra da se krše odredbe Zakona o parničnom postupku, što treba čitati da se smatra da će biti pristrana u postupku. Zbog toga će se najvjerojatnije cijela predstava preseliti u Split, što je novi trošak na “bogati” državni proračun.

 Izvor: Zadarski list