fbpx

Ekskluzivno: Mutni poslovi Vlade i HRT-a oko organizacije proslave ulaska Hrvatske u EU!

Izigravajući gotovo sve zakone RH, posebno one koji se tiču javne nabave, Ured premijera Vlade Republike Hrvatske potpisao je ugovor s Hrvatskom radio televizijom za organizaciju svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna. HRT je, bez da je raspisao natječaj, od tog iznosa podijelio podizvođačima, privatnim tvrtkama i kolegama iz Slovenije 2,6 milijuna kuna!

Nije bilo javne objave

No, krenimo redom. Ured premijera potpisao je, kao što pokazuju dokumenti koje Index ekskluzivno objavljuje, ugovor s HRT-om na temelju “pregovaračkog postupka bez prethodne objave”, što znači da formalno nije raspisan natječaj već se unaprijed odabrao HRT. Ugovor je potpisan pod brojem 36/UPVRH2013 i to za usluge “produkcijsko-tehničke podrške za realizaciju projekta organizacije proslave ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije”.

Ugovor je potpisan 26. lipnja ove godine, odnosno svega pet dana prije same svečanosti!

Kada se ne objavljuje javni natječaj tada javni naručitelj, u ovom slučaju Ured premijera Zorana Milanovića, mora u dokumentaciji navesti obrazloženje odluke zašto su se odlučili na sklapanje ugovora bez objave poziva na nadmetanje.

Zanimljivo je da su iz Vlade naveli kako je riječ o “iznimnoj žurnosti koja je izazvana događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti prema striktnim uvjetima navedenim u Zakonu”!?

Kakva “iznimna žurnost” ako se prije dvije godine znalo da ulazimo 1. srpnja?

Što točno Vlada nije mogla predvidjeti, ostaje nejasno. Naime, da će Hrvatska ući u Europsku uniju 1. srpnja ove godine postalo je službeno još u lipnju 2011. godine, znači prije točno dvije godine i mjesec dana. Od tada pa do danas bilo je dovoljno vremena da se raspiše natječaj i izabere najbolji ponuditelj po najpovoljnijoj cijeni.

No, to nije učinjeno. Na koncu ni HRT nije mogao sam izgurati posao već je angažirao podizvođače pa je nejasno zašto je zapravo izabran HRT, a ne direktno netko drugi. Za eventualno manju cijenu. Naravno.

HRT-u 3,2 milijuna kuna od čega je podizvođačima dao više od 2,6 milijuna kuna

Tu nije kraj. Ugovor između Vlade i HRT-a podrazumijevao je da HRT može imati podizvoditelje. Ukupna vrijednost natječaja u ugovoru je 3.203.355 s PDV-om, a podizvoditeljima iz tog ugovora namijenjeno je 2.145.991 kuna i to bez PDV-a. Iako je običaj da se ugovorima navodi cijena s PDV-om čini se da je namjerno u tom dijelu cijene za podizvoditelje izuzet PDV. Prema ugovoru to znači da je gotovo cijeli novac namijenjen HRT zapravo završio u rukama podizvoditelja odnosno više od 2,6 milijuna kuna.

Nije bilo objave javnog natječaja od strane Vlade

Vlada je danas objavila detaljni troškovnik prema kojem ukupni troškovi iznose 6,48 milijuna kuna. Posebno su označeni podizvoditelji HRT-a, a najveći dio kolača dobila je privatna tvrtka Eldra iz Samoborskog Luga i to 1.148.900 kuna bez PDV-a za najam projekcije, audio opreme, rampi i rasvjete. Senna d.o.o. ima malo više od 42 tisuće kuna za najam elektronskih navođenih kolica za kamere.

Grip film je dobio 73 tisuće kuna za najam scenske tehnike, Mirnovec pirotehnika dobila je preko HRT-a 35 tisuća kuna. ŠI-LA-CO d.o.o. je bogatija za 44 tisuće kuna za najam hidraulične platforme, a Pixel dizajn 300 tisuća kuna. Pama kod je za najam pozornice, tribina i stolaca dobila 242 tisuće kuna a Gammarus 29 tisuća kuna za montažu refleksne mrežice. Za najam reportažnih kola RTV-u Slovenija dano je 180 tisuća kuna, a Anić Holding Plus dobio je 43 tisuće kuna. Svi iznosi su bez PDV-a.
Ravnatelj Radman misli da za podjelu 2,6 milijuna kuna privatnicima ne treba natječaj?

“Na predmetnom javnom nadmetanju, nakon izvršenog pregleda i ocjene ponuda, Naručitelj je za izvršenje usluge odabrao Ponuditelja, Hrvatsku radioteleviziju sa podizvoditeljima sukladno čl. 86. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/11). Hrvatska radiotelevizija je prema čl. 10. st. 1. tč. 8. Zakona o javnoj nabavi izuzeta od primjene istog za ugovore koje sklapa za stjecanje, razvoj, produkciju i koprodukciju programskog materijala namijenjenog radiotelevizijskom emitiranju”, glasi odgovor kojeg smo dobili iz HRT-a kada smo ih upitali zašto nisu raspisali natječaj za podizvođače. Odgovor HRT-a je netočan u više dijelova.

Naime, kako dokazuju dokumenti u posjedu Indexa, odnosno ugovor, nije bilo javnog nadmetanja već je Ured premijera Milanovića raspisao “pregovarački postupak bez prethodne objave”, što znači da je HRT izabran direktno. Isto tako u Ugovoru Vlade i HRT-a ne spominje se radio-televizijsko emitiranje, već cjelokupna priredba pa “izmotavanje” glavnog ravnatelja Gorana Radmana da nisu morali raspisati natječaj jednostavno ne stoji.

Štoviše, kada smo HRT upitali koliko je točno primjerice dobila tvrtka Eldra kao njihov podizvoditelj, rekli su nam – da ne znaju!?

Sve je vodio Saucha

“Tvrtka ELDRA d.o.o. je posao kao podizvoditelj odradila temeljem provedenog postupka javne nabave od strane Ureda predsjednika Vlade RH putem Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH u skladu s čl. 86. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/11). Nemamo saznanja koliko je točno plaćeno i dali je plaćeno tvrtki ELDRA d.o.o. budući je tvrtka ELDRA d.o.o. ispostavila fakturu Uredu predsjednika Vlade RH obzirom da se radi o trošku Naručitelja”, kažu nam s HRT-a.

Opis poslova za 2,1 milijuna kuna bez PDV-a

Naglasimo na kraju kako je danas objavljeno da su ukupni troškovi svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju umjesto 5,2 milijuna povećani za dodatnih 1,3 milijuna kuna. Predsjednik radne skupine koja je organizirala proslavu bio je Tomislav Saucha, a danas nisu htjeli u Vladi objasniti zbog čega su troškovi narasli za dodatnih 1,3 milijuna kuna već su objavili troškovnik.

Mnogi su uvjereni da je upravo ovaj ugovor ta razlika, odnosno da su napuhani troškovi nastali baš zbog ovakvog ugovora Vlade s HRT-om jer, s obzirom na viđeno, cjelokupna produkcijsko-tehnička podrška nije mogla “pojesti” više od polovine tog budžeta.

O transparentnosti te je je li sve bilo po zakonu u podjeli novca za svečanost ulaska u Europsku uniju sljedećih dana trebale bi se oglasiti i mjerodavne institucije Hrvatske, ali i Europske unije.

Izvor: HRT Zadar