fbpx

Evo kako se Hrvatska pripremila za čuvanje granice EU: Pogledajte 20-ak km dugu kolonu kamiona na Bajakovu!

Iako se u jutrošnjem izvješću navodilo kako se od jučer navečer smanjuju gužve na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo, gdje se tijekom jučerašnjeg dana stvorila kolona od oko 1.200 kamiona, duga oko 15 kilometara, ni danas situacija nije ništa bolja!

Naime, iako je sustav jučer konačno profunkcionirao, novi kamioni neprestano pristižu na granicu pa teretna vozila na ulazak u Hrvatsku, odnosno u Europskoj uniju, i dalje čeka u koloni duljine 20-ak kilometara!

“Jučer se dogodila jedna nekoordinacija graničnih službi”

“Najmanju krivicu tu imaju cestovni prijevoznici i carinici”, kaže predsjednik udruženja cestovnih prijevoznika Marijan Banelli.

“Jučer se dogodila jedna nekoordinacija graničnih službi, u kojoj su naravno špediteri, fitopatolozi, sanitarci i veterinari koji zbog nekoordinacije i nekih drugih svojih subjektivnih grešaka nisu došli u poziciju da mogu pratiti rad. Carina ovdje samo radi finalnu kontrolu i stvara plombu, policija ovdje apsolutno nema nikakvog utjecaja”, istaknuo je Banelli, koji je jutros kazao kako se gužve ne smanjuju dovoljno brzo.

“To bi trebalo biti bez ikakvog prevelikog problema. Naravno, ovo su granični prijelazi Europske unije. Ovdje se čeka po jednom sasvim drukčijem režimu, ali i tu se može to napraviti na način da se olakša prijevoznicima, odnosno vozačima da što prije prijeđu granični prijelaz. Ovdje ima jako puno hrvatskih vozača, oni su ogorčeni jer mi imamo velik promet i sa Srbijom i s Bosnom i Hercegovinom. Prema tome, treba misliti na te ljude koji po dva do tri dana stoje na `žaropeki`, koji se tamo ne osjećaju nimalo ugodno”, naglasio je Banelli.

Kamioni stižu iz cijele Europe, a najveći je problem s onima koji prevoze robu s kratkim rokom upotrebe. Iz Ministarstva financija su poručili da treba prilagodba, ali da će se nakon nekoliko dana sve uhodati te da se dalje očekuje stabilno funkcioniranje sustava.

Izvor: Index.hr