fbpx

GDJE SU NESTALI TURISTI I GUŽVE NA AUTOCESTI Do pet posto manje vozila na autocestama do Splita i Rijeke nego u srpnju prošle godine

Na autocesti Zagreb – Macelj te na Istarskom ipsilonu više je prometa u odnosu na isti vikend prošle godine

Po autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka Zagreb proteklog je, drugog srpanjskog vikenda, zabilježen manji promet vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine, dok je na Istarskom ipsilonu i autocesti Zagreb – Macelj vozila bilo više, doznaje se iz tvrtki-koncesionara autocesta.

HAC je na svim autocestama u svojoj nadležnosti tijekom tri dana proteklog vikenda, od 12. do 14. srpnja, zabilježio promet od ukupno 434.190 vozila, što je u usporedbi s njihovim lanjskim podacima za oko 22,2 tisuće vozila ili 4,8 posto manje nego u istom lanjskom vikendu.

I prihod od naplaćene cestarine od 22,9 milijuna kuna (bez PDV-a) za oko 2,6 posto je manji nego lanjskog usporedivog vikenda.

Na autocesti Rijeka – Zagreb po podacima istoimene tvrtke-koncesionara zabilježeno je ukupno 257.981 vozilo, što je 3.725 vozila ili 1,4 posto manje nego u istom vikendu prošle godine.

Drugačija situacija bila je na autocesti Zagreb – Macelj kojom je za vikend, po podacima koncesionara, prometovalo više vozila nego lani, i to njih 9.613 ili 9,4 posto više odnosno ukupno 111.194 vozila.

Istarskim ipsilonom, po podacima koncesionara Bina Istra, prošlo je za vikend ukupno 129.055 vozila, što je 2.466 ili 1,9 posto više nego lani, s time da su naplatne postaje Umag i Pula zabilježile više, a Tunel Učka manje vozila.

Izvor: Jutarnji list