fbpx

Geesesovci spašavali ozlijeđenog Nijemca i dezorijentiranu Izraelku

Čak dvije intervencije jučer su imali zadarski gorski spasioci koji dežuraju u Velikoj Paklenici.

Najprije su pomagali 52-godišnjem Nijemcu koji je penjući se ozlijedio nogu, a potom ih je u pomoć pozvao izraelski par koji se izgubio na neoznačenom putu.

– U 16.40 sati dežurni gorski spasioci u Velikoj Paklenici dobili su dojavu da je jedan penjač pao i ozlijedio se. Radilo se o 52-godišnjem njemačkom državljaninu koji je ozlijedio skočni zglob – izvijestili su zadarski geesesovci napominjući kako je alpinist nakon što su mu pružili prvu pomoć upućen u zadarsku opću bolnicu. Njihov posao s Nijemcem tu je završen, ali svega sat i pol kasnije uslijedio je drugi poziv u pomoć.

– U 18.22 sati izraelski par koji se uputio u sektor Olimp u Velikoj Paklenici još ujutro, oko 10 sati, zatražio je pomoć jer su izgubili orijentaciju na nemarkiranom putu. Muškarac se uspio spustiti do baze HGSS-a gdje mu je dio tima pružio prvu pomoć zbog zadobivenih porezotina, dok su ostali spasioci krenuli u potragu za njegovom partnericom – kažu zadarski geesesovci napominjući kako su ranije primili dojavu da je djevojka bez svijesti, dehidrirana i iscrpljena zbog čega su u pripravnosti bili i članovi HGSS-a u dežurstvu u Splitu. Istaknuli su, međutim, kako srećom nije bilo potrebe za njihovom intervencijom jer su je njihove kolege iz zadarskog GSS-a bez problema pronašli, dali joj dovoljno tekućine i unatoč teško prohodnom terenu sigurno dopratili do parkirališta u Velikoj Paklenici.

U ovim dvjema akcijama u srijedu poslijepodne uz zadarske spasioce sudjelovali su i članovi HGSS Zagreb, Osijek i Split.

Izvor: Zadarski list