fbpx

Glazbeno putovanje Brazilom i Kubom

Četvrti put u Zadru, u okviru Zadarskog kazališnog ljeta, u petak je u Providurovoj palači nastupala brazilska pjevačica Catia Werneck. U društvu tri glazbenika, među kojima se za ovu priliku našao i ravnatelj HNK Zadra Renato Švorinić na bas gitari, Catia je zadarsku publiku ponovo povela na bossa nova glazbeno putovanje u Brazil, Kubu… u krajeve koji glazbu ne konzumiraju, već ju jednostavno žive.

Toplog, snažnog glasa, brazilska je pjevačica ispunila pozitivnim vibracijama kompletan auditorij Providurove palače pokazavši da za pravu glazbenu emociju ne treba prijevod. Vjerojatno je malo tko te večeri znao portugalski, no to nije bila ni najmanja prepreka užitka u glazbi, u pjesmi.

Catia se tijekom koncerta na engleskom zafrkavala s publikom, fokusiravši se u jednom trenutku na jednog odabranog muškarca iz prvih redova, pozivajući ga da joj se pridruži na pozornici. Njeno je nagovaranje izazvalo val smijeha u ostatku publike koju su uglavnom sačinjavale žene, dobrih 80 posto. Catia je prije svega izvodila pjesme sa svog posljednjeg izdatog studijskog albuma »Primavera«, ne ustručavajući se prepustiti pozornicu dečkima iz benda, njihovim solažama, koje su također bile izvrsno primljene.

Ne odustajući od toga da digne na noge sve okupljene, Catia je pred kraj koncerta zaredala par bržih i uspjela na kraju, uglavnom rezerviranu zadarsku publiku »natjerati« da zajedno s njom stoje, pjevaju i plješću.

Catia živi u Parizu, a pjevanjem se počela baviti 1980. godine kada je s bratom Carlosom osvojila prvu glazbenu nagradu na sveučilišnom glazbenom natjecanju. Slijedile su profesionalne ponude najznačajnijih glazbenih producenata Rio de Jainera, a onda pet godina kasnije i ponude za europsku turneju. Uskoro je uslijedila i turneja po Aziji, SAD-u te Južnoj Americi kao uvertira u priznatu svjetsku karijeru i suradnju sa svjetskim zvijezdama poput Lize Minelli, Sarah Vaughan i drugih. Prvi album izdaje 1999. godine »Estrela do Sultao«, a nakon toga još šest albuma »Saudade de Paris«, »La vie en Rose«, »Naturalmente«, »Obrigado Brasil«, »Primavera« i kolekciju hitova »Catia canta Jobim«.

Izvor: Zadarski list