fbpx

Građani pobijedili banke! Moći ćete tražiti povrat novca za “podivljale” kamate!

Na trgovačkom sudu u Zagrebu je izrečena povijesna prvostupanjska presuda u slučaju Franak – građani su dobili prvu bitku protiv banaka koje su ih “ogulile do kože” kreditima u švicarcima! S obzirom da je riječ o nepravomoćnoj presudi, očekuju se žalbe.

Ovakva presuda, postane li pravomoćna, otvara građanima mogućnost da podignu pojedinačne tužbe protiv banaka i zatraže povrat preplaćenog novca zbog divljanja kamata na kredite!

Temeljem ove presude neće doći do odštete individualnim korisnicima kredita, već će se odšteta morati utuživati individualnim tužbama. Da se izbjegne veliki pritisak na banke i na pravosuđe, sudac je pozvao banke da razmisle o nagodbi.

Zagrebačka burza odmah reagirala na presudu: Obustavljeno trgovanje dionicama za tri banke!

“Banke su povrijedile interes potrošača”

Sudac Radovan Dobronić banke je nepravomoćno proglasio krivima za kršenje Zakona o zaštiti potrošača i povredu njihovih prava. U presudi je ocijenio da su banke povrijedile interes potrošača mijenjajući kamatne stope netransparentno. Kamatna stopa se mijenjala u skladu s internim aktima banke, a da korisnik kredita nije bio točno obaviješten o metodi izračuna i parametrima izračuna.

Naložio je bankama da u roku od 60 dana klijentima ponude glavnicu u kunama od dana zaključenja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Rekao je da su se banke ponašale suprotno Zakonu o zaštiti potrošača, a povrijeđen je i Zakon o obveznim odnosima. Bankama se također zabranjuje takvo ponašanje i ubuduće, a naloženo im je da plate 441 tisuću kuna sudskih troškova.

“To je suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, a povrijeđen je i Zakon o obveznim odnosima, te se bankama nalaže da u roku od 60 dana potrošačima smanje glavnicu na kunski iznos s početka ugovornog odnosa na koju će se primjenjivati početna kamata koja će biti fiksna do kraja otplatnog perioda. Teret parničnih troškova snose banke”, rekao je sudac Dobronić.

Sudac je rekao da su korisnici primali obavijesti o promjenama kamatnih stopa, ali ne o planu otplate. Također je rekao da su banke znale da će doći do blagog ili umjerenog rasta tečaja švicarskog franaka. Osvrnuo se i na ponašanje osobnih bankara za koje je rekao da nisu postupali samostalno već očito po instrukcijama uprava banaka. Također, obzirom na reklame i istaknute pogodnosti, sudac je rekao da je bilo riječi i o zavaravajućem oglašavanju. Bankama je poručio da su se negativni elementi mogli izbjeći u postupku mirenja koga su banke odbacile.

“Obavili smo ogroman posao”

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, punomoćnica tužitelja zadovoljna je prvostupanjskom presudom i naglasila da je presuda iako pozitivna, još uvijek nepravomoćna. “Obavili smo ogroman posao, ali to još uvijek ne znači da će se svim građanima koji su oštećeni promijeniti nešto u ovom trenutku jer predstoji još žalbeni postupak”, izjavila je Nicole Kwiatkowski.

“Sudac je izvrsno primijenio pravo na ekonomsku materiju za koju je pokazao iznimno znanje i razumijevanje problema uočavajući štetnost djelovanja sinergijskog faktora ugovornih parametara, naglasivši da se na promjenjivi iznos glavnice (primjena valutne klauzule) primjenjivala jednostrano promjenjiva kamata. Na kraju je jako dobro poentirao stavivši naglasak na nesrazmjer raspodjele rizika i informacija. Korisnik kredita je, kao neprofesionalac, imao jako malo informacija i sav rizik na svojim leđima u odnosu na banke kojima su kao profesionalcima bile dostupne sve informacije, a gotovo sav rizik su prenijele na potrošače”, naglasila je ekonomistica Branka Lukačević-Gregić.

Linić o slučaju “Franak”: To je sad problem banaka

Ministar financija Slavko Linić komentirao je presudu u slučaju “Franak” i tek kratko poručio. “To je sad problem banaka koje neka rješavaju takvu sudsku presudu”, kratko je rekao Linić.

Linić je dodao i kako je Zakon o potrošačkom kreditiranju u proceduri te bi idućeg tjedna trebao biti na Vladi.

Maras: Na svijesti zaštite potrošača treba raditi svaki dan

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras komentirao je presudu u slučaju Franak. Kaže kako treba vidjeti kakva će biti konačna presuda. No, dodaje da je ona stvar banaka i korisnika kredita te da bi banke trebale regulirati određene stvari.

“Bitno je da ljudi shvaćaju koju uslugu konzumiraju, koliki je rizik i što im se može desiti u budućnosti. S te strane, na svijesti zaštite potrošača treba raditi svaki dan i iz tog konteksta gledam na ovakve stvari. Iz tog razloga mi je drago da Hrvatska u Europskoj komisiji ima povjerenika za zaštitu potrošača”, zaključio je Maras.

“Ljude ohrabruje ovakva odluka”

Nakon vijesti da je Trgovački sud u Zagrebu presudio u korist građana, a protiv banaka u slučaju Franak stižu i prve reakcije iz Sabora.

HDZ-ov Goran Marić kaže da nije korisnik kredita u švicarcima jer je od početka znao da je riječ o obmani. Dodaje da je cijeli sustav bio neodrživ, da su se kamatne stope mijenjale bez izračuna te da su banke prebacivale valutni rizik na građane iako taj rizik nije ni postojao.

“Ljude ohrabruje ovakva odluka jer pokazuje da su u konačnici modeli koji su postojali, ne samo u društvu, nego i na sudu promjenjivi”, rekao je Marić i pojasnio. “Naime, nije nepoznato da su mnogi radni sporovi koji su vođeni na sudovima, redovito dobivali radnici ako nisu zaposlenici banaka, a gubili su samo oni koji su zaposlenici banaka. Ovo je jedno osvježenje i ohrabrenje, s time da uvijek moramo brinuti da bankarski sustav mora biti stabilan jer je on preduvjet za gospodarski rast”, rekao je Marić.

Lesar: Želim vjerovati da će i drugostupanjska presuda u slučaju Franak biti poput ove

Na presudu u slučaju Franak osvrnuo se i laburist Dragutin Lesar koji je i sam korisnik kredita u švicarcima, ali koji su, kako sam kaže, na svu sreću pri kraju. Tvrdi da su se banke vani zaduživale i eurima i onda prebacivale rizik na građane.

“Želim vjerovati i da će drugostupanjska presuda biti poput prvostupanjske, što je jako dobar znak. Ako do toga dođe da i sudbenim putem se potrošači mogu suprotstaviti jednom tako snažnom lobiju kao što je bankarski lobi u Hrvatskoj”, poručio je Lesar.

Predsjednik saborskog Odbora za financije HNS-ov Srđan Gjurković kaže da je zaštita potrošača ključna te da građani svaki put moraju biti educirani.

“Činjenica je da od 28 milijardi kuna koji su u švicarskim francima plasirani, 25 milijardi bilo prema građanima. Očito su poduzetnici informiraniji kada raspravljaju i uzimaju kredite na način da vode računa o mogućnosti fluktuacija u tijeku”, rekao je Gjurković, dodavši da neki mediji krivo tumače da je presudom ukinuta valutna klauzula.

Kajin: Tri godine ćemo trebati povlačiti sredstva iz Europske unije koliko su banke jednostavno povukle od naših građana

IDS-ov Damir Kajin iskoristio je priliku i na saborskoj raspravi o povlačenju fondova iz EU kako bi pozdravio presudu u slučaju Franak.

Predsjedavajućem Željku Reineru nije se svidjelo što Kajin priča van teme. “Teško mogu shvatiti da švicarci imaju veze s ovom točkom”, rekao je Reiner.

“Imaju veze za one koji su oštećeni. Tri godine ćemo trebati povlačiti sredstva iz Europske unije koliko su banke jednostavno povukle od naših građana”, odgovorio je Kajin.

Suđenje trajalo godinu dana, spis ima oko 2.500 stranica

Točno godinu dana od početka suđenja, sudac Radovan Dobronić izrekao je prvostupanjsku presudu u slučaju tužbe protiv osam poslovnih banaka (Zagrebačka banka, Privredna banka, Erste & Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo alpe-adria-bank, OTP banka, Societe generale – Splitska banka i Volksbank), koju je u ime Udruge Franak pokrenuo “Potrošač” zbog valutne klauzule u švicarskim francima.

Udruga Franak procjenjuje da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za švicarce, od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

O veličini ovog slučaja svjedoči i činjenica da spis ima oko 2.500 stranica. Presuda će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, uzetim u osam banaka koje je “Potrošač” tužio. Presuda se u dijelu vezanom za kamatne stope, neće odnositi samo na korisnike kredita u švicarcima nego i na kredite u drugim valutama.

“Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj spor završen u prvom stupnju u tako kratkom roku”

Riječ je o prvoj ovakvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Sud je, iz drugog pokušaja, prihvatio tužbu Udruge Potrošač protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.

Na posljednjem ročištu je sudac Radovan Dobronić zaključio kako je izneseno dovoljno dokaza s obje strane. “Spis ima 2.500 stranica, nema potrebe za dodatnim dokaznim materijalom”, kazao je.

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski koja zastupa Udrugu Franak u sporu, nakon posljednjeg ročišta je izjavila: “Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj spor završen u prvom stupnju u tako kratkom roku. Cijeli tijek suđenja protekao je vrlo korektno, sudac je objema stranama dao dovoljno prostora i vremena da iznesu svoju argumentaciju pri čemu su se sve strane u sporu ponašale vrlo profesionalno. Ova prvostupanjska presuda izuzetno nam je važna i vjerujemo da će biti utemeljena na pravičnim osnovama”.

Ovu presudu, iako nepravomoćnu, ne očekuju samo korisnici kredita vezanih uz CHF, već će se ona, u dijelu koji se odnosi na kamatne stope, ticati i dužnika s kreditima u svim ostalim valutama. Presuda će predstavljati povijesni moment jer se radi o prvom sudskom sporu takve vrste, odnosno o prvoj kolektivnoj tužbi protiv banaka, kažu u Udruzi Franak.

Izvor: Index.hr