fbpx

HGSS pez predaha traga za češkim turistom: “Biokovo nije šetnja parkom!”

Hrvatska gorska služba spašavanja uz veliku pomoć Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, policije i DUZS-a nastavlja intenzivnu potragu za nestalim češkim turistom na području Biokova.

U subotu se u večernjim satima na planinu uputilo petero članova HGSS-a s četiri potražna psa i termovizijskom kamerom koji su prenoćili u planinarskoj kući na Bukovcu kako bi preko noći i u ranim jutarnjim satima pretražili jedno od “vrućih” područja koje je spašavateljima zanimljivo zbog lociranja telefona nestale osobe. Istovremeno su se u zapovjednom vozilu HGSS-a pripremale karte i plan potrage za nedjelju.

Rano jutros helikopterom HRZ-a u tri naleta na Biokovo je prebačeno 47 članova HGSS-a koji će detaljno pretražiti planinarske staze i putove na samom vrhu Biokova. Uz tragače su na terenu i tri tehnička tima koji će pretražiti vrlo strme predjele i kuloare koji su se u prijašnjim akcijama traganja na Biokovu pokazali kao “alternativni pravci” turistima koji su pokušali skratiti put, a najčešće su upravo ti pravci bili za njih pogubni. U akciji trenutno sudjeluje 60 članova HGSS-a iz stanica Bjelovar, Dubrovnik, Makarska, Split, Šibenik te dežurna ekipa letača spašavatelja.

HGSS moli djelatnike turističkih zajednica da sugeriraju turistima koji traže informacije da ne idu na Biokovo. “S plaže ono smo izgleda kao šetnja u parku!” ističu na službenoj Facebook stranici.

“Sveti Ilija i ovo područje Biokova dosad je bilo poprište brojnih nesreća, često i s fatalnim ishodima. Upravo zbog toga HGSS je u granicama materijalnih mogućnosti pokušao otkloniti opasnost lutanja i dijelom osigurao put oznakama i tablama upozorenja. Unatoč tome na ovom prostoru ljeti se često događaju nesreće,jer se radi o terenu punom strmih skokova i litica u kojem samo malo odstupanje s označenog puta, predstavlja veliku opasnost. Osim skretanja s puta, nesreće, pa time i vrlo zahtjevne potrage i spašavanja, uzrokuje i činjenica da se turisti upute u planinu često posve sami tako da nitko osim njih ne može znati ni gdje su ni kamo su namjeravali ići. Zbog toga se područje potrage često mjeri i stotinama hektara nepreglednog prostora. Inače, turist za kojim se traga uputio se u planinu još u četvrtak u ranim jutarnjim satima”, ističe HGSS. Podsjećamo, u petak je na Biokovu pronađeno beživotno tijelo jednog planinara, sumnja se da bi se moglo raditi o jednom od dvojice nestalih čeških turista.

Policija moli građane da se, ako imaju ikakva saznanja o 47-godišnjem češkom turistu, jave na 192. Osoba je visine 175 centimetara, srednje tjelesne građe, ovalnog lica, tamnoplave kovrčave kose, svijetloplavih očiju, a u trenutku odlaska iz Baške Vode bio je odjeven u tamnozelenu majicu kratkih rukava s maskirnim uzorkom, crne kratke hlače, crnu jaknu, svijetlosmeđe planinarske cipele, a na glavi je imao crvenu šiltericu s natpisom Liverpool.

Pune ruke posla

Jučer je HGSS imao pune ruke posla. U 11,38 sati završena je akcija spašavanja češke izletnice koja je ozlijeđena u Nacionalnom parku Paklenica. Dežurni gorski spašavatelji iz HGSS-a Požega i Zadar dobili su poziv za pomoć 24-godišnjakinji koja je ozlijedila skočni zglob zbog čega se nije mogla vratiti u Starigrad. Nesreća se dogodila na križanju staza od lugarnice prema Njivarskoj strani.

Nakon što su joj imobilizirali nogu, spašavatelji su unesrećenu na nosilima UT 2000 transportirali do parkirališta u kanjonu, odakle je upućena u bolnicu.

Oko 14,40 pronađen je dječak čiji je nestanak prijavljen na Korčuli. HGGS stanica Orebić tragala je za 16-godišnjim dječakom koji je nestao tijekom kupanja u uvali Kneže na sjevernom dijelu otoka Korčule. Poziv upomoć zaprimljen je u 12,03 sati, a u 12,25 sedmorica spašavatelja Stanica Orebić i četvero ronilaca iz ronilačkog kluba Bofor Viganj krenuli su u potragu na području uvale Kneže.

Sve rade volonterski: 25 posto više intervencija, ali bez potpore lokalnih i turističkih zajednica

Prije nekoliko se dana pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić obratio javnosti napisavši da, u odnosu na prošlu sezonu, možemo govoriti o porastu broja intervencija od 25 posto.

“Unatoč porastu intervencija, izostaje potpora turističkih i lokalnih zajednica koje se i dalje ponašaju kao da se samo po sebi razumije da HGSS može unedogled skrbiti o njihovim turistima i njihovim prostorima za nula kuna. Konačno bi barem iz dijela turističke pristojbe trebalo HGSS-u omogućiti da i dalje radi na unapređenju sigurnosti nove turističke ponude i produžene sezone te još učinkovitije doprinosi brandu Hrvatske kao sigurne turističke destinacije”, ističe pročelnik Prizmić.

Članovi HGSS-a prošli su vrlo zahtjevnu obuku te su osposobljeni za spašavanje s najtežih mogućih terena. Djeluju volonterski.

Izvor: Index.hr