fbpx

HGSS u par sati tri puta morao spašavati u Paklenici

Dežurna ekipa HGSS-a u Velikoj Paklenici odradila je jučer tri akcije

. U 16.40 sati dežurni gorski spašavatelji u Velikoj Paklenici dobili su dojavu da je prilikom penjanja jedan alpinist pao i ozlijedio se. Radilo se o o 52-godišnjem državljaninu Njemačke koji je pao u smjeru Achtung Steinschlag pri čemu je ozlijedio skočni zglob. Nakon što su mu spašavatelji pružili prvu pomoć, upućen je u zadarsku bolnicu.

Nedugo potom, u 18.22 sati došao je novi poziv u pomoć. Izraelski par se uputio u sektor Olimp u Velikoj Paklenici još ujutro oko 10 sati te je na nemarkiranom putu izgubio orijentaciju. Partner se uspio spustiti do baze HGSS-a gdje mu je dio tima pružio prvu pomoć zbog zadobivenih porezotina, dok su ostali spašavetelji krenuli u potragu za njegovom partnericom.

Zbog prvobitne dojave kako je djevojka bez svijesti, dehidrirana i iscrpljena, u pripravnost su stavljeni i članovi HGSS-a i posade HRZ-a, koji su u SAR-helikopterskom dežurstvu u Splitu, no potrebe za njihovom intervencijom ipak nije bilo jer su je spašavatelji pronašli, dali joj dovoljno tekućine te su je unatoč teško prohodnom terenu sigurno dopratili do parkirališta u Velikoj Paklenici. U akciji, koja je završena u 20.20 sati sudjelovali su članovi HGSS Zadar, Zagreb, Osijek i Split.

Istog dana dojavljeno je da neka osoba doziva i traži pomoć na području Vitrenika. Ekipa HGSS-a upućena je u to područje, te ga temeljito poretražilo no očito se radilo o lažnom pozivu, ili se je osoba koja je zvala u pomoć sama uspjela izvući iz nevolje.

Izvor: SD