fbpx

Hit ljeta: cekeri za laptop i iPad od kukuruzne komušine

Najpoznatija hrvatska etnodizajnerica Mina Petra Petričec predstavila je u četvrtak na ljetnoj pozornici kod crkve sv. Križa u Ninu svoju raskošnu modnu kolekcijom s motivima narodne nošnje, ovaj put pod imenom »Svi zajedno hrvatsko naj – Materina priča«, koja je ovog puta bila u cijelosti posvećena ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Petričec je četvrti put u zadnjih pet godina posjetila Nin i razveselila njegove žitelje kao i brojne domaće i strane turiste.

Rukotvorine o kojima je riječ činili su fino izbrušeni i istkani elementi protkani lepoglavskom i paškom čipkom, licitirskim srcima, odorama sinjskih alkara… Sve ono što su brojni posjetitelji mogli vidjeti, a što ih je očaralo i razveselilo, dio je hrvatske nematerijalne baštine koja je uvrštena pod zaštitu UNESCO-a.

U prvom izlazu na pistu nosile su se bijele modne kreacije prožete elementima paške i lepoglavske čipke, a u drugom su ninske gospođe na sebi nosile razne osebujne kolekcije u više dezena i boja izrađene od lanenog platna. U rukama su im bili predmeti poput poslovnih torbi te ovogodišnja atrakcija »Materine priče« – cekeri (torbe) za laptop i iPad touch, izrađeni od kukuruzne komušine, ekoloških materijala i recikliranog materijala koje su izradile vrijedne ruke žena iz Bjelovara. Na kraju je na pozornicu izašla sama autorica kreacija i djevojke odjevene u alkarske nošnje.

 Izvor: Zadarski list