fbpx

Izvorni blues i izvrsna interpretacija

Na drugom koncertu ovogodišnjeg Zadarskog kazališnog ljeta Sanders i sastav Rad Gumbo su se pokazali kao izvrsna kombinacija, konstantno se nadopunjujući. Sanders je svirao uglavnom svoje skladbe, uz poneku obradu

U sklopu europske turneje na 19. Zadarskom kazališnom ljetu nastupio je jedan od vodećih blues glazbenika našeg doba. U Providurovoj palači, pred povećim brojem posjetitelja nastupio je John Lee Sanders, uz pratnju njemačkog sastava Rad Gumbo.

Autentični blues odzvanjao je malim prostorom stare palače, a atmosfera je bila poprilično opuštena. John Lee Sanders dijelio je pozornicu s mnogobrojnim glazbenim velikanima poput Johna Leeja Hookera, Steviea Wondera, Jimmyja Pagea, Jeffersona Starshipa, Chucka Berryja, Dr. Johna, The Metersa, Willieja Nelsona, Tower of Power, Jimmyja Witherspoona te je bio domaćin mnogim legendama iz svijeta popa, jazza, bluesa i countryja.

Europski tisak proglasio ga je osobom koja je zaslužna za transfer bluesa u 21. stoljeće. Sanders je blues glazbenik izrazito lirskog predznaka koji nevjerojatnom lakoćom s tim atraktivnim glazbenim stilom stapa jazz, pop, contry, gospel, funk, soul te rhythm & blues. Na drugom koncertu ovogodišnjeg Zadarskog kazališnog ljeta Sanders i sastav Rad Gumbo su se pokazali kao izvrsna kombinacija, konstantno se nadopunjujući. Sanders je svirao uglavnom svoje skladbe, uz poneku obradu.

Njegov je rad priznat kroz brojne nagrade kao što su: tri kanadske glazbene nagrade 2009., nominacija za Emmy 2007., nagrade za najbolje pjesme u kategoriji bluesa itd.

Sastav Rad Gumbo čine pjevač i harmonikaš Robert “Dackl” Hirmer, Erwin Schmidl na bas gitar i kao prateći vokal, Gerhard Spreng za bubnjevima, Frank Folgmann na gitari i Krešo “Sonnyboy” Oremuš, usna harmonika.

Glazba ovog sastava poznata je kao “ljuta i začinjena” (hot & spicy). Dackl Hirmer, vođa sastava svojim izvanrednim vokalom bez problema interpretira specifične stilove od Dr. Johna i Toma Waittsa do Joea Cockera.

U sastavu “Rad Gumbo” već više od deset godina sviraju glazbenici Erwin Schmidl, na bas gitari i Gerhard Spreng, na bubnjevima. Spreng je europski bubnjar koji svira s blues zvijezdama poput Jimmyja Witherspoona, Jima Peppera, Genea “Mighty Flea” Connersa, Jima Mullena, Dicka Heckstall-Smitha … itd.

Izvor: Zadarski list