fbpx

Još uvijek redovito prijavljivanje na Zavod

Mjere za zapošljavanje u sklopu Europske garancije za mlade provodit će se na rok od šest mjeseci do godinu dana, a država će u sklopu njih sufinancirati plaće i prijevoz mladih koji će se zapošljavati na poslovima važnima za društvo

Među promjenama koje su startale 1. srpnja 2013. godine, odnosno danom ulaska u Europsku uniju je i ona da se na Zavodu za zapošljavanje više ne izdaju radne knjižice. Upis u radnu knjižicu zamijenjen je elektroničkim vođenjem i razmjenom podataka između povezanih institucija i to od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pojašnjava Irena Dragić, predstojnica Područnog ureda HZZ-a u Zadru.

– Ukoliko se osoba prvi put prijavljuje u evidenciju nezaposlenih nakon završetka redovnog školovanja, prvi podatak koji se odnosi na njezino zvanje, tj. završenu školu unosi Hrvatski zavod za zapošljavanje, uz predočenje osobne iskaznice i svjedodžbe ili diplome te JMBG-a, a navedeni podatak bit će vidljiv u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Ukoliko se osoba nakon završetka redovnog školovanja odmah zapošljava, podatak o svojstvu osiguranja kao i podatak o zvanju unosi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Osobe kojima je radna knjižica izdana prije 1. srpnja trebaju je nositi sa sobom prilikom prve prijave (u početnoj fazi primjene elektroničke radne knjižice) i to posebno ako se radi o ostvarivanju prava na novčanu naknadu. Iz tog razloga, u prijelaznom razdoblju, ostaje i obveza redovitoga mjesečnog javljanja na Zavod, kaže Dragić.

U zadarskom Zavodu za zapošljavanje odmah su pristupili implementaciji novih Mrsićevih mjera i uz već postojeće mjere za mlade “Mladi i kreativni”, od 1. srpnja uvedene su i nove mjere pod nazivom “Garancija za mlade.”

Izvor: Zadarski list

– Paket novih mjera sadržava javne radove za mlade kao što su pomagači u nastavi, suradnici na EU projektima u nevladinom sektoru te rad za zajednicu, rad i nakon stručnog osposobljavanja u smislu potpore za zapošljavanje, plaćeni prijevoz za mlade uključene u stručno osposobljavanje, mjere za osposobljavanje i obrazovanje mladih te mladi u socijalnom poduzetništvu (sufinanciranje zapošljavanja u socijalnim poduzećima), ističe Dragić.