fbpx

Leće koje pojačavaju vaš vid poput dalekozora

Međunarodni tim znanstvenika kreirao je prve teleskopske kontaktne leće. Ove kontaktne leće omogućavaju vam da snagu svog vida povećate za gotovo tri puta.

Da, ovo je prvi primjer bioničkog oka koji vam daje vid gotovo kao u Supermana. Kao što možete vidjeti na slici, teleskopske kontaktne leće imaju dva vrlo različita područja. Središte leća omogućuje svjetlosti da prolazi ravno kroz njih pružajući vam iskustvo normalnog vida.

Međutim, vanjski rub leća djeluje kao teleskop sposoban da pojača vaš vid za 2,8 puta. To je otprilike isto kao da gledate kroz 100mm objektiv na DSLR fotoaparatu. Za usporedbu, tipičan dvogled za promatranje ptica može imati povećanje od 15 puta. Primjeri prikazani na slici ispod vam mogu dati ideju o tome kako će 2,8x optički “zoom” izgledati u stvarnom životu.
Glavna stvar pri svemu tome je da su ove teleskopske kontaktne leća debljine samo 1,17 milimetara, pa ih se može udobno nositi. Ostali pokušaji da se ostvari teleskopski vid uključuju 4,4 milimetra debele kontaktne leće (koje su ipak predebele da bi se svakodnevno koristile), teleskopske naočale (nezgrapne i ružne), a nedavno su znanstvenici teleskopske leće ugradili u same oči. Ovo posljednje je trenutno najbolja opcija koja je na raspolaganju, ali ona zahtijeva operaciju, premda je kvaliteta slike dvojbena.

Za stvaranje 1,17 milimetara debelog “teleskopa”, znanstvenici Joseph Ford s UCSD-a i Eric Tremblay s EPFL-a trebali su biti vrlo kreativni. Svjetlost, koja će biti uvećana ulazeći kroz rub kontaktnih leća, se odbijala oko četiri puta unutar leće pomoću šablona aluminijskih zrcala, a zatim je projicirana na rub mrežnice na stražnjoj strani očne jabučice.

0440007.63

Zrcala povećavaju sliku 2,8 puta, ali i ispravljaju kromatske aberacije, što je rezultiralo iznenađujuće visokom vjernošću slike. Za prebacivanje između normalnog i teleskopskog vida, centralno (normalno, neuvećano) područje kontaktnih leća ima ispred ugrađen polarizirajući filtar, a zatim se osoba opremi s parom 3D TV naočala. Prebacivanjem polarizirajućeg stanja naočala (par aktivnih tekućih kristala, Samsungove 3D naočale u ovom slučaju), korisnik može birati između normalnog i pojačanog vida.

U slučaju da se pitate, ova rješenja nastala su prije svega samo zbog jednog razloga: kako bi se vratio vid osobama s makularnom degeneracijom od koje boluju stari ljudi. Makularna degeneracija oštećuje foveu koja je najosjetljivija na svjetlost i odgovorna za naš oštar središnji vid, a nalazi se u središtu mrežnice, međutim obično je niska razlučivost vanjskog područja (perifovea) još uvijek funkcionalna. Bez foveae, ljudi s makularnom degeneracijom ne mogu razaznavati fine detalje, poput slova na stranici. Ove teleskopske naočale, leće i implantati usredotočuju svjetlo na to vanjsko područje, dajući ljudima s ovim oštećenjem vida mogućnost da vide.

Premda su ove teleskopske leće očito namijenjene ljudima koji pate od makularne degeneracije, ništa ne priječi zdrave osobe da ih nose i postignu nadljudsko čulo vida.

Izvor: Net.hr