fbpx

Linić o tržnicama: Fiskalizacija ide dalje, nema ni moratorija, za Zakon znate već devet mjeseci!

Ministarstvo financija neće odustati od uvođenja fiskalizacije na tržnicama.

Ministar financija Slavko Linić ponavlja kako se obveza fiskalizacije odnosi na sve djelatnosti u kojima se prometuje gotovinom i ne vidi razlog zašto bi se od toga odustalo.

“Očito imamo otpore, otpore koje smo imali i inače. Ako smo u ugostiteljstvu postigli promet veći za 60 posto nego prošle godine, onda vidimo kako je fiskalizacija opravdani potez. Uvjeren sam da će ti rezultati, kada je u pitanju promet na tržnicama, biti daleko veći. Nama su prihodi potrebni da bismo mogli izvršiti proračunske obveze. Zahtjevi mogu biti, ali oni su u suprotnosti sa Zakonom o fiskalizaciji, jer ako ne ide na tržnici, onda ne treba ići ni prema ugostiteljima, liječnicama, odvjetnicima, nema razlike. Izuzetaka nema”, jasan je Linić.

“Ispada da smo mi kruti, nefleksibilni i tvrdoglavi, a o Zakonu se sve zna već devet mjeseci”

Linić ne pristaje ni na tromjesečni moratorij za prilagodbu, što traže prodavači na tržnicama jer je, kako kaže, od kraja prošle godine kada je Zakon donesen bilo dovoljno vremena.

“Moratorija nema i nema ni potrebe. Ja sam im na svoju ruku poslao poruku da s nadzorom nećemo krenuti isti dan nakon 1. srpnja i da im dajemo mogućnost da se pripreme. A oni su shvatili da će se moći pogađati s Vladom RH. Nema potrebe za moratorijem. O Zakonu se već devet mjeseci sve zna. Ispada da smo mi kruti, nefleksibilni, tvrdoglavi, da ne damo rokove za prilagodbu. Očito je da su svi sve znali, ali su smatrali da mogu biti ti koji će skrenuti Vladu s puta”, zaključio je ministar financija.

Štrajk na tržnicama zbog fiskalizacije: U Zagrebu na Markov trg, u Splitu gradonačelniku Baldasaru

Umjesto voća i povrća na zagrebačkoj tržnici Dolac od jutra su transparenti i prosvjedne poruke. Prodavači iz cijele zemlje, od Karlovca, Rijeke, Slavonije do Dalmacije okupili su se u Zagrebu kako bi Vladi, a posebno Ministarstvu financija još jednom poslali poruku kojom se protive fiskalizaciji. I dalje ponavljaju da nisu protiv poreza i rada po zakonu, ali ističu da će fiskalne blagajne dovesti do zatvaranja obrta. Prema procjenama organizatora, okupilo ih se više od 1500, a policijska procjena je da ih je 600.

Okupljanje je započelo na Dolcu u 10 sati nakon čega je su prosvjednici otišli do Markova trga kako bi predali Vladi svoje zahtjeve. Prosvjeduje se i u Splitu.

“Spremni smo na oporezivanje od deset posto”

Predsjednik udruge Hrvatskih tržnica Niko Pervan je uoči prosvjeda poručio da su spremni čak i na oporezivanje od 10 posto. “Tako pokrećete, a ne kočite jedan veliki kotač od polja do stola i to preko specifičnih hrvatskih i europskih distrubutera zvanih tržnice s 10 posto PDV-a, a bez alata zvanog fiskalna kasa”, poručuje Pervan koji se danas ipak nada dogovoru, iako su poruke ovih dana od ministra bile jasne: fiskalizacija mora ići.

“Tražimo reviziju proizvodnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uređenje veleprodaje, na način da se makne gotovina iz optjecaja, plaćanje samo virmanskim karticama. Tražimo uklanjanje anomalija s naših tržnica, a među njima je prodaja s ruke, odnosno divlja prodaja tik uz tržnice. Također, tražimo micanje svih obrta i tvrtki koji su u blokadi, a nisu ušli u predstečajnu nagodbu, tako da maknemo nelojalnu konkurenciju s tržnica, što je i dužnost Vlade, odnosno državnih institucija”, rekao je danas Pervan.

Dodajmo kako je Dolac danas gotovo prazan, radi desetak posto štandova, uglavnom su ondje kumice s vlastitom proizvodnjom i sirari koji ne trebaju fiskalne blagajne. Kako kažu, svoje kolege podržavaju, ali od nečega trebaju živjeti, a voće i povrće ne može čekati.

“Tko se napio, neka izađe iz kolone”

Štrajka se i na glavnoj splitskoj tržnici. Tamošnji nezadovoljnici idu najprije pred poreznu upravu, a zatim kod gradonačelnika Ive Baldasara.

Na današnjem prosvjedu pojavio se i sindikalac Jozo Marić koji je nudio članstvo u HUS-u. “Ako ne potpišete, ne možemo zastupati vaše interese”, pojasnio im je Marić.

Zahvaljujući bogatom sindikalnom iskustvu, Marić je brzo posložio prosvjednike u kolonu. “Tako, da vide da idu prosvjednici, a ne neka rulja. Tko se napio, neka izađe iz kolone”, pozvao je Marić okupljene oko devet ujutro. Podršku prodavačima sa splitskog “pazara” pružili su i branitelji.

U Splitu traže i hitno uređenje tržnica

Predsjednik HUS-a Dalmacije Jozo Marić postavio je danas zahtjeve i pred gradonačelnika Ivu Baldasara od kojeg traži hitno uređenje tržnica.

“Da se ovo uredi, da se vidi da ovdje rade ljudi, da se urede svi ovi štandovi, da to ima glavu i rep. Od gradonačelnika ćemo tražiti da idemo u Zagreb i kod predsjednika Republike i Vlade jer ovo nije samo fiskalizacija, ovo nisu samo kase, ovo je borba za očuvanje tradicije običaja na ovom pazaru”, istaknuo je Marić.

Predsjednik udruge prodavača Splitsko-dalmatinske županije Petar Brković istaknuo je da bi, što se tiče fiskalizacije, najprikladnije bilo da ljudi plaćaju paušal.

“Upozoravamo našu Vladu i naše predstavnike da ne možemo raditi na ovaj način. Ne može netko uzeti fiskalnu blagajnu kao pušku i printer i nositi je svako jutro, po kiši, suncu, mrazu i s onako ‘šporkim’ rukama tipkati po toj famoznoj fiskalnoj blagajni. Predlažem ovdje s ovog mjesta, našoj Vladi da uvede jedan razuman paušalni porez i da se ne ubije stoljetni način trgovanja na ovim tržnicama”, poručio je Brković.

U splitskom prosvjedu sudjelovalo je oko 100-tinjak prodavača, dok su ostali normalno radili kao i svaki drugi dan.

Manji dio njih je sa zelenim kartonom, ostali tek dodaju kako nemaju vremena za prosvjede, od nečega moraju živjeti.

“Ovo malo svoje sirotinje želimo prodati, što ćemo. Nemamo što. Dođem jednom tjedno i donesem tu svoju sirotinju. Mučimo se. Neka rade što hoće. Mi radimo jer prodajemo naše proizvode, imamo OPG, tu je sve čisto i mi se nemamo čega bojati. Reći ću vam, svi prikrivaju, dobili su zelene kartice, ali sve mi je to nekako… Svi prodaju. Radim normalno, ne znam za druge. Vidi se danas tko što radi. Sada izračunajte koliko ste danas zatekli ljudi”, kažu prodavači.

Traže se paušalno oporezivanje i moratorij od tri mjeseca

Predstavnici tržnica, zakupaca i prodavača traže tromjesečni moratorij do dogovora o uvjetima oporezivanja te paušalni namet po veličini klupe umjesto fiskalne blagajne. Nadaju se kompromisu s ministrom financija nakon što su sa svojom situacijom upoznali i šefa države “koji je obećao da će sa svoje pozicije pokušati razgovarati s gospodinom Linićem, da nas još jednom primi na razgovor. Duboko vjerujem da će tako i biti”, istaknuo je predstavnik zagrebačkih prodavača Nenad Peša koji ponavlja kako se ne radi o prosvjedu ni štrajku protiv Linića i Vlade, već apelu za razumnim poboljšanjem Zakona o fiskalizaciji.

Kako bilo, tezge bi i danas diljem Hrvatske mogle ostati poluprazne, baš kao i prošlog tjedna. “Oni koji se žele pridružiti prosvjedu, pridružit će se prosvjedu, a oni koji žele raditi, imaju apsolutno pravo na to da rade. Dakle, tržnice rade. Još jednom molim građane za razumijevanje. Nakon toga ćemo vidjeti i vjerojatno će se stvari vratiti u normalu”, poručio je Peša.

Izvor:Index.hr