fbpx

LINIĆ OBEĆAO DA NEĆE SLATI INSPEKTORE NA TRŽNICE OVAJ MJESEC

Slavko Linić odbacio je prijedloge prodavača na tržnicama da fiskalizacija zaobiđe hrvatske tržnice

Ministar financija Slavko Linić odbacio je danas prijedloge prodavača na tržnicama da fiskalizacija zaobiđe hrvatske tržnice, pa su prodavači, koji su se jutros okupili pred zgradom Ministarstva financija, odlučili nastaviti sa štrajkom.

Predložili smo Liniću da se nađe prikladniji način oporezivanja zbog specifičnosti našeg posla, jer nitko od nas ne izbjegava plaćanje poreza, no Linić je to odbacio i zatražio od tržnica da ostvare tehničke uvjete i potrebnu infrastrukturu za uvođenje fiskalnih blagajni, rekao je novinarima predstavnik štrajkaša Nenad Peša.

Također, Linić je obećao da mjesec dana nitko neće nadzirati rad prodavača dok se ne ostvare traženi uvjeti. Sutra u 9 sati na Dolcu nastavljamo sa štrajkom, kada ćemo dogovoriti i način daljnjeg djelovanja, najavio je Peša.

Hrvatske tržnice su zbog štrajka prodavača, koji se protive fiskalizaciji, danas ponovno uglavnom prazne, a oko tisuću štrajkaša sa zagrebačkih tržnica jutros se okupilo “pod Linićevim prozorima”. Peša je pozvao trgovce i poljoprivredne prodavače iz cijele Hrvatske da se pridruže štrajku i tako pojačaju pritisak na vlast.

Glasnogovornik Tržnica Zagreb Miro Bakrač kazao je da će Tržnice Zagreb kao javno poduzeće ispuniti naloge u vezi infrastrukture, ali okupljeni su ocijenili da to ne rješeva problem i odlučili se za nastavak štrajka.

Jedan od okupljenih, Željko Perić, koji se predstavio kao vlasnik obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstava pa ga ne zahvaća fiskalizacija, ustvrdio je kako je to udar velikih tvrtki na hrvatskog seljaka s ciljem da potpuno ovladaju proizvodnjom i tržištem.

“Morat ćete davati robu Todoriću i on će vam određivati cijenu”, kazao je. Dvadeset ljudi ubija našeg seljaka i našu tradiciju, kazao je Perić uz glasna odobravanje okupljenih.

Nakon neuspjelih pregovora s Linićem nezadovoljnici su se mirno razišli.

Prodavači na Zadarskoj tržnici prosvjedovali pola sata

Trgovci na zadarskoj Gradskoj tržnici danas su ponovo prosvjedovali zbog uvođenja fiskalnih blagajni, a svoje protivljenje fiskalizaciji izrazili su točno u 10 sati, zatvorivši štandove simbolično na pola sata nakon čega su se obratili medijima.

Prodavači zadarske tržnice jednoglasno osuđuju jučerašnji napad na vlasnike štanda koji su jučer počeli izdavati fiskalne račune, ali su opovrgnuli optužbe iz Ministarstva financija da se fiskalizaciji protive oni koji ne žele plaćati poreze.

Vlasnica obrta Anka Birkić istaknula je kako već 16 godina radi na tržnici i plaća sva davanja državi. “Nitko, ali baš nitko ne želi izbjeći plaćanje poreza. Želimo da se pojednostavi dodavanje poreza, fiskalna blagajna ne dolazi u obzir zbog naših uvjeta rada”, poručila je Brkić.

Naglasila je da prodavači na tržnicama traže jednostavniji način oporezivanja. “Mi imamo kase, ali ih ne želimo upotrijebiti iz jedinog razloga, jer to nije u skladu s našim poslovanjem. Primjerice cjenkanje, kako to urediti, to je jednostavno nemoguće”, istaknula je.

Kao najjedinostavniji način oporezivanja trgovaca na tržnicama navela je uvođenje paušalnog oporezivanja.

Nakon polusatnog prosvjeda, prodavači su se vratili poslu i otvorili svoje štandove. Inače, na zadarskoj tržnici danas je bilo nekoliko fiskalnih blagajni, ali velika većina prodavača i dalje radi po starom.

 Izvor: Jutarnji list