fbpx

Ljeto je sezona i za HIV

Lude ljetne zabave sa sobom nose i opasnost od zaraze HIV-om. Dr. Alan Medić, voditelj Savjetovališta za testiranje na HIV, stoga poziva sve spolno aktivne osobe na odgovorno ponašanje i zaštitu

Gotovo da ne prođe dan, a da netko ne zakuca na vrata Službe za epidemiologiju i zatraži testiranje na virus HIV-a – zadovoljno ističe dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo i koordinator Savjetovališta za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na ovaj virus. No osim sve većim interesom za testiranje i očigledno sve većom razinom svijesti o opasnosti od virusa HIV-a kod mladih Zadrana, Medić je zadovoljan i rezultatima po kojima je od početka ove godine otkrivena samo jedna novooboljela osoba.

– Kod nas se postavi dijagnoza, a oboljeli se liječe u Zagrebu jer u Zadru još uvijek ne postoji odjel za liječenje oboljelih od AIDS-a ili za tretman HIV-pozitivnih osoba. Mi oboljelima nudimo psiho socijalnu pomoć, a isto tako, mogu doći u bilo koje vrijeme i pitati što god ih zanima – kaže dr. Medić dodajući da od ukupnog broja oboljelih 70 posto otpada na muškarce, a 30 posto na žene. Što se, pak, profila oboljelih osoba tiče, dr. Medić ističe kako su to mahom osobe u dobi između 20 i 40 godina, najčešće promiskuitetni muškarci, biseksualci i homoseksualci, ali i partneri prvih. Intravenski ovisnici čine osam posto oboljelih što je ujedno i odraz uspješnosti programa “Zamjena igala i šprica”, koji se posljednjih nekoliko godina provodi u Crvenom križu.

Otkako se HIV pojavio na zadarskom području evidentirano je ukupno 40 oboljelih osoba od ove do nedavno smrtonosne bolesti. Deset ih je, kaže dr. Medić, podleglo bolesti, no ističe kako su se posljednjih nekoliko godina na tržištu pojavili novi lijekovi kojima se ova bolest uspješno drži pod kontrolom pa je smrtnost daleko manja.

Izvor: Zadarski list