fbpx

Mađarski glazbenici Zadru darovali europski koncert

Mađarski glazbenici za nastup u Zadru odabrali su i Angelus od Franza Liszta kao i serenadu u e-molu Edwarda Elgara

Vivaldi, Bach, Liszt i Handel dio su klasičnih skladatelja čija djela je u subotu predvečer u sklopu programa “Europa u Zadru” u crkvi sv. Donata izveo komorni orkestar Hermann Laszlo, iz mađarskog grada – prijatelja Zadra – Szekesfehervara.

Radi se inače o stogodišnjem orkestru koji je osnovao Konzervatorij “Hermann Laszlo”, a koji vodi njegov ravnatelj i umjetnički voditelj orkestra Istvan Major.

Program je otpočeo s Handelovim Mesijom, te se nastavio s Vivaldijevom simfonijom u C-duru. Tu se našao i koncert za violinu i obou Johanna Sebastiana Bacha, kao i Bartokovi Rumunjski plesovi. Mađarski glazbenici za nastup u Zadru odabrali su i Angelus od Franza Liszta kao i serenadu u e-molu Edwarda Elgara.

Orkestar inače sačinjavaju studenti koji studiraju na Glazbenoj akademiji, ili su pak mladi glazbenici koji su, osim na Glazbenoj akademiji, diplomirali i na drugim studijima. Orkestar Hermann Laszlo je nastupao u različitim europskim državama, osvojio u više navrata prvu, drugu i treću nagradu na različitim natjecanjima, te bio pozivan na više državnih i međunarodnih festivala. Svirali su u prigodi 200. obljetnice Haydna u poznatom salonu “Haydn” dvorca Esterhazy u Eisenstadtu. Imali su čast raditi s mnogim mađarskim i inozemnim umjetnicima, među kojima i s violinistom Vilmosom Szabadyjem, pjevačicom ingrid Kertesi, flautistom i dirigentom Belom Drahosom i orguljašem, američko-austrijskim skladateljem Karenom De Pastelom, koji je ujedno profesor na Glazbenoj akademiji u Beču.

Prvi CD orkestra izišao je 1994., za kojim slijedi pet albuma, na poziv nizozemskog Amsterdam Classicsa, no jedan od ciljeva orkestra je predstavljanje mladih glazbenika. Također, na repertoaru orkestra značajno mjesto zauzima i suvremena glazba pa je 2013. godine sicilijanski skladatelj, Salvatore Scinaldi, zamolio glazbenike da izvedu dva njegova nova komada.

Izvor: Zadarski list